DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon rövid leszek. A távközlési szektor utóbbi években végbement ugrásszerű fejlődése, a több évtizedes lemaradás behozása, a többszereplős piac kialakulása és a szolgáltatás privatizációja nem mehetett volna végbe kellően szabályozott feltételek nélkül. Mindehhez teremtett alapot az 1992-es, távközlésről szóló törvény.
Az Országgyűlés által az elmúlt hetekben megvitatott törvénymódosítás a szabályozás további korszerűsítésére és olyan kiigazításokra irányul, amelyeket a gazdasági, jogi környezetben bekövetkezett változások tettek indokolttá és időszerűvé.
A beterjesztett javaslat tárgyalását mind a bizottságokban, mind a parlament plenáris ülésén élénk érdeklődés kísérte. Elhangzott több, megfontolásra érdemes kiegészítés, pontosítás. Kaptunk törekvésünket megerősítő támogatást ellenzéki oldalról is.
Engedjék meg, hogy most a vita lezárását követően köszönetemet fejezzem ki a bizottságokban végzett munkáért és a jobbító szándékú javaslatokért.
A beterjesztett módosításon túlmenően hangot kaptak olyan vélemények is, hogy nemcsak kisebb változtatásokra, hanem egy új hírközlés-politikához igazított átfogó szabályozásra is szükség lenne. Ez utóbbin dolgozunk, és várhatóan még ennek az Országgyűlésnek lehetősége lesz arra, hogy a jövőre nézve jogos igény teljesítéseként a hírközlés-politikát is megtárgyalja és elfogadja.
Ez év februárjában benyújtott törvényjavaslatunkhoz összesen 42 módosító indítvány érkezett, melyeknek több mint a felét támogattuk. Ezek az indítványok a szabályozás további finomítását célozták. Külön is szeretném méltatni azokat az észrevételeket, amelyek a módosítás elvi továbbfejlesztéséhez járultak hozzá, így például jól elhatárolható különbséget tettek a közcélú koncesszióköteles, és az úgynevezett engedélyes távközlési szolgáltatások, illetve egyéb szolgáltatások között. Egyértelműsítették azt is, hogy a hazai távközlés-szabályozás elsődlegesen nem a hálózat- és eszközrendszert szabályozza, hanem a szolgáltatásokat nyújtók és igénybe vevők jogait és kötelezettségeit állapítja meg.
Ellenzéki oldalról hangzott el, hogy a hálózatok összekapcsolási díját indokolt hatósági áras kategóriában szerepeltetni. Ezzel a magunk részéről is egyetértettünk, és ilyen tartalmú módosító indítványt támogattunk. Elfogadtuk azt a képviselői javaslatot is, amely a tűrési kötelezettség árnyaltabb megközelítésére hívta fel a figyelmet. Nem kérdőjeleződött meg a vita során az a törvénymódosításban szereplő kezdeményezésünk, hogy a piacra lépő új szolgáltatók érdekében meghatározott helyzetekben tűrési, kvázi szolgalmi jogi - nem pontos kifejezéssel - kötelezettséget vezessünk be. Ennek pontosításaként igent mondtunk arra, hogy ilyen rendkívüli esetekben, és a szűk keresztmetszetet képező lehetőségeknél is tekintettel kell lenni a más jogviszonyból eredő jogos magánérdekekre.
Módosító javaslat alapján fogadtuk el, hogy az ország valamennyi távközlési hálózatának létesítésére, beleértve a sajátos külön célú hálózatokat, az általános műszaki feltételek vonatkozzanak. Ezzel erősítjük a távközlő hálózat egységes rendszerét. Támogattuk azt az ellenzéki frakcióból érkezett indítványt is, mely kötelezővé teszi a szerződésekre vonatkozó általános szabályok figyelembevételét akkor is, amikor a miniszter honvédelmi, nemzetbiztonsági, illetőleg fogyasztói érdekből módosítja a koncessziós szerződést.
A távközlési piacra lépők szempontjait mérlegelve fogadtuk el azt a kiegészítést, mely jóváhagyottnak tekinti a távközlési szervezet által felterjesztett üzletszabályzatot akkor, ha arról a hírközlési felügyelet a megadott 30 napos határidőn belül nem hozza meg a határozatát.
A törvénymódosításba beépíthetőnek ítéltük az ártörvény módosítását célzó és a távbeszélő szolgáltatások teljes árára vonatkozó javaslatot, illetve a műsorszórás törvényi koncessziójára vonatkozó határidő eltörlését is.
Röviden szólnom kell azokról az indítványokról, amelyeket nem tudtunk előterjesztőként támogatni. Ilyenek voltak például, amelyek az állami és hatósági feladatok ellátásába a Távközlési Érdekegyeztető Fórum operatív és közvetlen bevonását kezdeményezték. A távközlési fórum olyan egyesület, amely a szabályozás előkészítése és a véleményalkotás folyamatában szükségképpen jelen van, és ebbe bevonjuk. Ugyanakkor nem lehet feladata a fórumnak, hogy a hatósági és a szakhatósági eljárásokban közvetlenül részt vegyen. Érkezett javaslat a minőségtanúsításra és a megfelelőségi igazolásra vonatkozó új rendelkezésekre is.
Bár a módosító indítványok logikus megfontolásokat is tartalmaztak, mégsem tartottuk indokoltnak, hogy azok elfogadása esetén szűküljön a későbbiekben egységesen szabályozandó kérdések köre. A magunk részéről ugyanis arra törekszünk, és olyan továbbfejlesztésen dolgozunk, hogy a minőségtanúsítás ne csak a távközlés eszközrendszerére, hanem azzal összefüggésben a szolgáltatás teljes körére terjedjen ki. Mindezt a szabályozás jellege miatt miniszteri rendeletben kívánjuk érvényesíteni.
Tisztelt Országgyűlés! A távközlésről szóló törvény időszerű módosításaival nem zárul le az a munka, amely a jövő követelményeihez igazítja a távközlés szabályozását. Itt elsősorban az információs társadalom kihívásaira gondolunk. A jelenleg formálódó, majd a parlament által megerősítendő hírközlés-politika alapján tervezzük az új törvény előkészítésének megkezdését. Olyan komplex szabályozást kívánunk kialakítani, amely figyelemmel lesz a hírközlési ág új ágazataira, az egységes és átfogó szolgáltatásokra. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a hatályos törvény már megérett módosításait ne tegyük meg. A beterjesztett és elfogadásra javasolt korrekciók segítik az 1992 óta megváltozott helyzethez igazodást, de nem tartalmaznak olyan módosításokat, amelyek szűkítenék egy új hírközlés-politika, s annak alapján megszületendő új átfogó szabályozás mozgásterét.
Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a távközlésről szóló törvény módosítását tartalmazó javaslatot a kormány által támogatott indítványokkal együtt elfogadni és azokról határozni szíveskedjék. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon. Egy hang ugyanonnan: Bravó!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me