DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! A felszólalásom címe valóban a bankkonszolidáció és a Magyar Tudományos Akadémia konszolidációja közötti különbségről szól; de mielőtt ezt a különbséget megvilágítanám, engedjék meg, hogy beszámoljak az 1997. április 6-9-e között tartott szimpóziumról, amit a német-amerikai akadémiai tanács tartott, amelynek a fő célja az volt, hogy áttekintse a közép-kelet-európai államoknak eddig nyújtott segítséget, valamint a tudomány helyzetét és szerepét. Ezen a szimpóziumon jelen voltak a magyar tudósok is, és úgy gondolom, a fő megállapítások mindegyik közép-kelet-európai államra vonatkoznak, így Magyarországra is.
A leglényegesebb megállapításokat szeretném önökkel megosztani. Minden részt vevő ország egyetértett abban, hogy a jelenlegi helyzetben nagyon veszélyes a kormányok elfordulása a tudománytól, az oktatástól, és a K+F, vagyis a kutatás és a fejlesztés magasabb rangra emelése feltétlenül szükséges. Ez az egyetlen lehetőség a kibontakozásra. A második megállapítás: mind a németek, mind az amerikai hozzászólók hangsúlyozták, hogy csak olyan ország tudományos potenciáljának a megőrzéséhez járulnak hozzá, amelyik maga is fontosnak tartja, amelyik maga is jelentős összegeket fordít a tudományos kutatás fejlesztésére.
A tudomány, a kutatásfejlesztés állapota nem lehet mentség a nehéz gazdasági helyzetre, éppen ellenkezőleg: ennek a helyzetétől, tehát a fejlesztésétől függ a kibontakozás. Ha ezt a három megállapítást a magyar tudományos helyzetre is kívánjuk fordítani vagy értékelni, akkor úgy gondolom, hogy most már nyugodtan azt mondhatjuk: ha a magyar társadalom elfogadta, hogy a bankkonszolidációra jelentős összegeket kell fordítani, akkor teljesen természetes, hogy a tudomány konszolidációjára is, a Magyar Tudományos Akadémia intézetei és más kutatóintézetek fejlesztésére is jelentős összegeket kell fordítani.
1990 óta jelentős mértékben csökkent a tudományos potenciál. Elég, ha csak azokat az adatokat vesszük figyelembe, hogy közel felére csökkent a tudományban foglalkoztatott kutatók száma, elsősorban azért, mert az ipari és a mezőgazdasági kutatások, tehát a vállalati kutatások csökkentek, és folyamatosan csökkent az erre fordított összeg, szemben az európai átlaggal; Magyarországon ez a GDP 0,4 százaléka, az EU-országokban ez 2-3 százalék, míg az USA-ban 2,4 százalék, Japán 2,9 százalékot és Franciaország 2,4 százalékot fordít erre a szektorra.
Ezért nagyon nehéz a Magyar Demokrata Fórumnak elfogadni azt a konszolidációs elképzelést, ami félő, hogy tudományos kutatók elbocsátását jelenti, ami félő, hogy a Tudományos Akadémia intézményeinek a leépítését jelenti. Bízunk abban, hogy ez a konszolidáció nem leépítést jelent, bízunk abban, hogy az akadémiai intézetek átszervezése, ami természetesen a tudós testület belső ügye, de ugyanakkor a nemzeti kutatás fejlesztésének egyik legfontosabb kérdése, nem jelentheti azt, ami az újságokban és különböző helyeken megjelent, hogy közel ezer kutató elbocsátásra kerül; közel ezer kutató átszervezése részben egyetemekhez, részben közgyűjteményekhez, részben pedig a kutatóhelyeinek a megszüntetése valóban végzetes lehet a Magyar Tudományos Akadémiára, illetve a magyar tudományos életre.
Azért hívom fel a figyelmet, és azért szeretnénk felhívni a kormány figyelmét, mert az egyetemek rendkívül nehéz helyzetben vannak, és jelen pillanatban nem látjuk azt a megfelelő kutatási bázist, amire épülve ezek az átszervezések megtörténhetnek. A közgyűjtemények továbbra is rendkívül nehéz helyzetben vannak, és a saját feladataikat alig tudják ellátni, a hozzáadott feladatokhoz nincsen megfelelő összeg.
Úgy gondoljuk a Magyar Demokrata Fórum nevében, hogy ha a bankkonszolidációra fordított összegnek egy nagyon kis hányadát a magyar tudomány fejlesztésére fordítanák, akkor a jövőben megváltozna a magyar tudomány helyzete, és úgy gondoljuk, hogy amit ma befektetnek a magyar tudományba, az holnap, holnapután meg fog térülni.
Ezért felhívjuk a kormány figyelmét, hogy felelős a nemzeti kutatásért (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), felelős azért, hogy ne elvonjanak a tudománytól, hanem hozzáadjanak. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me