DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Én azt hiszem, hogy nemcsak a NATO-csatlakozás kapcsán kellene a nyelvoktatásról és a nyelvtanulás helyzetéről beszélni, hanem azokban az Európa tanácsi, európai uniós intézményekben is szükség lesz jó nyelvtudással rendelkező bürokraták munkájára. Én nagyon örülök, hogy államtitkár úr véleménye szerint rendben van a nyelvoktatás helyzete, mégis egy-két dologra szeretném felhívni a figyelmet.
Az egyik és legfontosabb, hogy a nemzeti alaptanterv bár kétségtelenül rögzíti a nyelvoktatás lehetőségét, de az ajánlott keretek, óraszámi keretek azonban csökkentik, és igen sok iskolában nehézséget fog okozni, hiszen tudomásul kell venni, hogy intenzív nyelvoktatás csak úgy lehet, hogyha heti három, vagy inkább négy órát tanulnak a diákok, csak úgy lehet megtanulni egy nyelvet teljes mértékben.
Nem véletlen az orosz nyelvoktatás kudarca, egyébként is nyilvánvaló, hogy a motiváció ellentétes volt, de a heti két órával semmiféle nyelvet nem lehet megtanulni. A Fehér könyv az oktatásról - az európai uniós Fehér könyv - arról tájékoztat mindenkit, hogy a következő nemzedéknek két-három nyelvet kellene beszélni, és én azt gondolom, hogyha mi azt a programot kívánjuk teljesíteni, hogy legalább tíz osztályt jár minden fiatal, ahol közismereti tantárgyat tanul, akkor ott egy nyelv teljes mértékű elsajátítása, tehát beszédkészségű elsajátítása feltétlenül indokolt.
A másik nagyon jelentős kérdés, hogy vajon a tanárok tanulhatnak-e nyelvet, van-e lehetőség arra; s úgy gondolom, hogy most a 3,4 milliárd forint, ami rendelkezésre áll, és a tavalyi el nem költött másfélmilliárd forint, ami a tanártovábbképzésre rendelkezésre áll, biztosíthatna lehetőséget arra, hogy tanárok is megtanuljanak egy nyelvet - nemcsak az idegen nyelvet tanító tanárok, hanem akár matematika-, fizika- vagy történelemtanárok -, hiszen akkor az ő munkásságuk is bővíthető lenne, és nyilvánvaló, hogy jobban segítenék a továbbtanulást.
Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me