DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Az energiaszektor erőszakolt és erőszakosan keresztülvitt tavalyi privatizációját ma már minden józanul gondolkodó állampolgár elítéli, sőt a kormánykoalíció pártjainak képviselői között is sokan fejezték ki azóta kritikájukat a történtekkel kapcsolatban. Az ország lakossága egyhangú felháborodással kísérte ezt a privatizációt, mely felháborodás akkor vált egyhangúvá és hangossá, amikor minden honfitársunk közvetlenül a saját bőrén és zsebén tapasztalta meg, hogy az energiaszektor külföldi kézbe adása és az ennek részét képező energetikai áregyezmény kifejezetten a magyar állampolgárok ellen irányul. Mindannyian tapasztaljuk az elsődleges hatást, a közvetlen áramdíj-tarifaemelést, valamint a másodlagos hatások sorozatát, mely az összes többi áruféleség - az élelmiszerektől kezdve a tartós fogyasztási cikkekig - áremelését jelentette, ezekkel tetemes reálbércsökkenést, életszínvonal-csökkenést eredményezett, és a választópolgárok tömegeit nyomta a megélhetési küszöb alá, családok százezreit hozta kétségbeejtő helyzetbe.
A kormány nem lát, nem hall, nem gondolkodik; az energiaszektor még megmaradt részének eladására, külföldi kézbe juttatására tesz javaslatot a privatizációs törvény módosítására benyújtott törvényjavaslatában. A javaslat - az 1. számú melléklet szerint - az MVM Rt. 50 százalékának eladását tervezi úgy, hogy egyben az MVM Rt. részét képező Paksi Atomerőmű Rt. egészét külföldi kézbe kívánja adni, egy darab szavazatelsőbbségi részvény realizálhatatlan és nevetséges megtartásában kívánva kifejezni a nemzeti érdekeket. Az MVM Rt. tulajdonában van az ország vezetékes hálózatának egésze, tehát az a szállítási útvonal, melyen keresztül a villamos energia a fogyasztókhoz jut, de amelyen keresztül az esetleg szükséges importenergia behozatala is zajlik.
A Független Kisgazdapárt elfogadhatatlannak tartja, hogy a hazai szakemberek véleményének figyelembevétele helyett külföldi tanácsadó cég közreműködésével készítette elő a kormány a privatizáció első ütemét, és ezért több mint 3 milliárd forintot kellett kifizetnie. A hazai tulajdonosokat kizárták a tulajdonszerzésből. Az eladási ár alapját egy 1991-ből származó vagyoni értékelés képezte, így - az inflációt is figyelembe véve - az eladás körülbelül féláron történt.
A privatizáció első ütemében a befektetők kisebbségi tulajdont szereztek a villamosenergia-iparban, ennek ellenére megkapták a többségi menedzsmentjogokat, így a kormányzat az irányítási jog azonnali átadásával is hozzájárult vagyontárgyainak leértékeléséhez. A privatizáció egyik indoka ugyan az erőműpark megújítása volt, a nyertes külföldi befektetők mégis anélkül szerezték meg az infrastruktúrát és egyetlen tüzelőanyag-forrásunkat, a lignitvagyon kitermelési jogát, hogy kötelezettséget vállaltak volna a fejlesztések megvalósítására. Az eddigi árbevételből semmit nem forgattak vissza fejlesztésre. Azonnal kinyilvánították, hogy veszteséget nem szándékoznak finanszírozni, az erőmű-felújításokkal, -építésekkel pedig kivárnak, mivel beruházni csak akkor fognak, ha ez a bevételekből megtérül. Ilyen körülmények között teljesen felesleges volt a villamosenergia-szektort külföldi kézbe adni, mivel az állami tulajdonban meghagyott MVM Rt. is képes lett volna a legfontosabb fejlesztésekre.
A Paksi Atomerőmű Rt. az ország teljes energiaellátásának 40 százalékát adja. Tehát az ország alaperőműve értékét tekintve nagyobb, mint az MVM Rt. vagyonának 50 százaléka, ami már formálisan is hibássá teszi a törvénytervezet részét képező mellékletet. A Paksi Atomerőmű nem csupán az ország áramellátásának bázisműveként kiemelkedő jelentőségű, hanem katasztrófarizikója miatt - amely legyen az bármilyen csekély, de facto létezik - állami kézből ki nem adható felelősséget hordoz. Ezt a felelősséget egy magánvállalkozás garanciálisan nem vállalhatja át; semmilyen magáncég nem tud kárpótlást nyújtani egy olyan katasztrófa esetén, amelyben emberek százezrei pusztulhatnak el, egy országrész válhat fizikailag pusztasággá és évtizedekre lakhatatlanná. Egy külföldi magáncég nem vállalhat felelősséget azokra a más országokban létrejövő károkra, melyeket egy ilyen katasztrófa okozna, és amelyekért nem a magáncéget, hanem a mindenkori kormányt, így a magyar nemzetet terhelné anyagi és erkölcsi felelősség a már megkötött államközi szerződések alapján.
A fentiekből nyilvánvaló, hogy alapvető stratégiai nemzeti érdek a villamos energia szállítási és elosztási funkcióját ellátó MVM Rt. és a Paksi Atomerőmű mint alap-energiabázis és mint biztonságtechnikai felelősséget hordozó intézmény állami kézben való megtartása. A Független Kisgazdapárt a nemzeti érdekek elárulásának tart minden olyan cselekményt, amely az MVM Rt. és a Paksi Atomerőmű Rt. eladására irányul, és hazaárulónak tart mindenkit, aki ebben segédkezik.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy a nemzet érdekében, a nemzetnek tett esküjükhöz híven támogassák a Kisgazdapárt javaslatát. Utasítsák el az MVM Rt. és az MVM Rt.-hez tartozó Paksi Atomerőmű privatizációs terveit, és döntsenek úgy, hogy az MVM Rt. a Paksi Atomerőművel egységben és tartós állami tulajdonban maradjon.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)
(9.10)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me