DR. OROSZ ISTVÁN

Full text search

DR. OROSZ ISTVÁN
DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Nem vitatkozni kívánok Surján képviselő úr felszólalásával, hiszen annak minden megállapításával egyetértek, egyet kell értenem. Néhány gondolatot azért hadd tegyek hozzá mindahhoz, amit Surján képviselő úr elmondott.
Valóban ma az a helyzet, hogy előfordulhat az, hogy valaki két diplomával sem tud idegen nyelven megszólalni. A jövőt illetően azonban ez minden bizonnyal nem lesz így, hiszen Surján képviselő úr is tudja, hogy ma az egyetemi végzettség feltétele egy középfokú nyelvvizsga, és legalább egy alapfokú másik nyelvtudás igazolása, anélkül nem lehet semmilyen egyetemi diplomát kézhez venni, és azt gondolom, ez helyes és jó. Az lenne igazán jó, hogyha nem egyszerűen igazolni kell valamilyen bizonyítvánnyal a nyelvtudást, hanem valódi nyelvtudás áll a bizonyítványok mögött.
A másik az, hogy ma egyetemi és főiskolai felvételek esetében előnyt jelent az, hogyha valaki eleve nyelvtudást igazoló okirattal jelentkezik az egyetemekre és a főiskolákra.
Végül a harmadik, amit úgy gondolom, hozzá kell tenni ahhoz, amit ő mondott, hogy lényegében '89-90 után megkezdődött az orosz tanárok átképzése, ami nyilvánvalóan egy olyan tömegű nyelvtanárt, egyéb nyelvek tanítására is alkalmas nyelvtanárt jelent ebben az országban, akik majd fel fogják lendíteni a nyelvoktatást Magyarországon. Az persze továbbra is probléma, hogy az iskolai nyelvtanárok sohasem fognak tudni versenyezni azokkal, akik az iskolán kívül oktatnak nyelvet, és ez óriási elszívó hatást jelent az iskolában oktató nyelvtanárokra is.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me