NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mára virradóan lejárt a 99 éves bérleti szerződés az Egyesült Királyság és Kína között. A kommunista Kína visszakebelezte a világ egyik legfejlettebb kapitalista városállamát azzal a nemzetközi szerződéses garanciával, hogy a politikai berendezkedés 50 évig változatlan marad. A hatmilliós Hongkongot az 1,2 milliárdos Kína, azaz a kétszázszor nagyobb ország kebelezte vissza, amelynek egyébként ipari teljesítménye csupán ötszöröse a hongkongi városállamnak.
Joggal tehetjük fel a kérdést: nekünk Magyarországon, a magyar parlamentben mi közünk ehhez a kérdéshez? Miért vesz részt az átadási ceremónián Martin Lee demokrata párti vezető meghívására Orbán Viktor mint a Fidesz-Magyar Polgári Párt elnöke és a Liberális Internacionálé vezetőségének tagja? Miért van ott az Egyesült Államok külügyminisztere az érintett brit és kínai első számú vezetők mellett?
Két okból, tisztelt képviselőtársaim. Először is azért, mert hatmillió hongkongi állampolgár az elmúlt években nagyon komoly félelmeket halmozott már fel önmagában, az elmúlt hónapokban már félmillióan ki is települtek, és a '84-es brit-kínai megállapodást Hongkong autonómiájáról máris lábbal tiporja a kínai hatalom. A törvényhozást szélnek eresztette, az ideiglenes törvényhozó tanácsba saját embereit ültette, élén a szintén Pekingben kinevezett vezetővel.
A demokrata párt 19 képviselője - bár megtörték volna őket - önkéntesen kivonult mára virradóan az összeeszkábált Parlamentből Hongkongban, azt várva, hogy a jövő májusi választások szabadok legyenek, és újra megmérettethessék magukat. Az egyesülési és gyülekezési szabadság mától arra korlátozódik, hogy engedély nélkül csupán 29 fő gyűlhet össze. A szólásszabadságról az Új Kína Hírügynökség vezetője bejelentette, hogy mától a sajtóban nem lehet egyes olyan témákat érinteni, mint Tajvan vagy Tibet függetlensége, vagy a kormány kritizálása.
Nem véletlen tehát, hogy Madeline Albright, az USA külügyminisztere társaságában többek között Orbán Viktor is úgy ítélte meg (Derültség.), szükséges az, hogy ne vegyen részt az ideiglenes törvényhozói tanács ünnepélyes megalakulásán. A nemzetközi támogatás a hongkongi demokrácia iránt ilyen gesztusokban nyilvánulhat meg a Liberális Internacionálé vezetői részéről.
A nagy érdeklődés azonban Hongkong mellett már a XXI. századi nagyhatalomnak, Kínának is szól. Egyfelől az elkövetkezendő időszakban Kínának a világ részéről bölcsességre, megértésre és türelemre lesz szüksége.
Ugyanakkor nekünk, magyaroknak, akik éppen felszabadultunk egy rettenetes kommunizmus elnyomása alól, mégis növekvő szorongással és együttérzéssel kell szemlélnünk, hogy egy virulens, másik hatalmas kommunizmus erősödik és terjeszkedik a világ egyik pontján. Teng Hsziao-ping az egy ország - két rendszer elvének meghirdetésével egy olyan kísérletet vázolt fel, amely a valóságban még sosem sikerült. Mégis azt gondolom, hogy az egész világ jövőjét befolyásolhatja, hogy ez a kísérlet sikeresen fejeződjön be.
A kérdés tágabb összefüggése: lesz-e a kommunistából kapitalista, a kommunizmusból demokrácia, fel tudják-e dolgozni a kommunizmus hagyatékát az azzal szakítani akaró társadalmak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Megítélésem szerint ehhez két dolog feltétlenül szükséges. Először is az, hogy az átalakulás nehézségeinek bölcs mérlegelése vezesse a döntéshozókat, másodszor pedig az, hogy a demokrácia és az emberi jogok védelmében megalkuvás nélkül és kíméletlenül lépjünk fel a világ bármely pontján.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me