DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Dél-Buda-Rákospalota metróvonalra vonatkozó döntés egy igen részletes megvalósíthatósági tanulmány alapján született, nemzetközi és hazai tanácsadókból álló tervezőcsoport végezte. Ennek során részletesen megvizsgálták a metróvonal lehetséges változatait, minden utasforgalmi, műszaki, gazdasági, pénzügyi, városrendezési és várostervezési hatásával együtt. Ez feltétlenül indokolt volt ilyen léptékű beruházásnál. Így lehetett az utasforgalmi és gazdasági szempontból a leginkább elfogadható és finanszírozható megoldást kiválasztani.
1996 novemberében a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag elfogadta a tanulmánynak azt a javaslatát, mely szerint a metróvonal első ütemben a Kelenföldi pályaudvar és a Keleti pályaudvar között kerül kiépítésre. Ennek nyomán döntött a kormány, ahogy ezt ön is jelezte.
A Kelenföldi és Keleti pályaudvar közötti vonalszakasz több szempontból a legkedvezőbbnek, ráfordítások szempontjából pedig a még finanszírozhatónak nevezhető, ennek bizonyult.
A Budaörsi útig történő meghosszabbítás többletköltsége mintegy 15-16 milliárd forint, ami nem áll arányban a várható utasszámmal.
Meghosszabbítás esetén jóval kedvezőtlenebb lenne a megtérülés is. Viszont a tervezők figyelembe vették az első ütem későbbi folytatását is. Ugyanis valószínű, hogy a későbbiekben az Őrmezőtől a városhatárig terjedő terület még tovább fejlődik, indokolttá téve a vonal meghosszabbítását. Műszakilag ezért úgy alakítják ki a vonal őrmezői pontját, hogy az építés esetleg a költségvetésen kívüli források bevonásával bármely időben folytatható legyen.
Végül, kevésbé köztudott, hogy az épülő metró Etele téri végállomásának másik kijárata Őrmezőn lesz, ahol autóbusz-végállomások és nagyobb méretű ingyenes P+R parkolók kialakítását is tartalmazzák a tervek. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Így az őrmezői kapcsolattal közvetlenül kiszolgálható Gazdagrét és Budaörs felől a városközpont (Az elnök ismét jelzi az idő leteltét.) felé irányuló utasforgalmi igény is. Reméljük, hogy ez egyelőre megfelelő megoldást fog tartalmazni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me