SASVÁRI SZILÁRD

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A Dél-Buda-Rákospalota metróvonal építéséről évekkel ezelőtt hozott döntést a fővárosi önkormányzat. A fővárosi tömegközlekedés korszerűsítését szinte kivétel nélkül mindenki igényelte, azonban az új metró építése kapcsán a viták még a mai napig sem zárultak le. Több környezetvédő szervezet vitatta a metró szükségességét, és felmerült a régóta halogatott elővárosi vasúti közlekedés bevezetése és az egységes tarifarendszer javaslata is. A finanszírozás kérdése is komoly politikai vitákat váltott ki, elsősorban az orosz államadósság törlesztése kapcsán.
Mindezen kérdések mögött egyre kevesebb szó esik arról, hogy mettől meddig haladjon a metró. Úgy tűnik, mintha a főváros döntésével ez a kérdés végleg eldőlt volna. Azonban új fejlemény az ügyben a kormány március 5-ei határozata, amelyben az szerepel, hogy a beruházás finanszírozása 60 százalékát a központi költségvetés biztosítja.
Tisztelt Miniszter Úr! Közismert például, hogy a fővárosi térség elmúlt években legdinamikusabban fejlődő területe az M0-ás körgyűrűn belüli dél-budai terület, ide értve Gazdagrétet és Őrmezőt is. Részben a már itt lakók, részben a jövőben ide költözők - nemcsak állampolgárok, hanem gazdasági és kereskedelmi egységek is - joggal teszik fel a kérdést, hogy ezt a dinamikus fejlődést miért nem kívánja elismerni a metrófejlesztés azzal, hogy az eredeti döntést megváltoztatva e területig épüljön ki az új metróvonal.
Ezért kérdezem a miniszter urat, indokoltnak tartja-e, hogy az évek óta húzódó beruházás figyelmen kívül hagyja az elmúlt időszak változásait. Kérdezem továbbá, tekintettel a költségvetés jelentős tehervállalására, nem merült-e fel a kormány részéről a Dél-Buda-Rákospalota metróvonal továbbfejlesztésének igénye az őrmezői, illetve gazdagréti lakótelepig. Amennyiben nem, úgy milyen intézkedésekkel - például elővárosi vasútvonal kialakításával - kívánják Dél-Buda területének jobb tömegközlekedését, illetve metrócsatlakozását megoldani?
Tisztelettel várom válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me