DR. RASKÓ GYÖRGY

Full text search

DR. RASKÓ GYÖRGY
DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Néppárt nem támogatta ezt a törvényjavaslatot, két okból. Az egyik az, hogy a kormány azon szándéka, miszerint a stratégiai ágazatokban az állami tulajdont fokozottan kívánja védeni a szavazatelsőbbségi részvény bevezetésével, az úgynevezett aranyrészvénnyel, ez volt a fő indok, hogy miért kell ezt a törvényt módosítani.
(16.50)
Úgy gondoljuk, hogy ez a javaslat abszolút nem teljesíti azokat az elvárásokat, azokat az igényeket, amelyek egy szavazatelsőbbségi részvényhez kapcsolódhatnának.
A valódi oka ennek a beterjesztésnek az volt, hogy a kormány további privatizációs bevételre kívánt szert tenni még 1997-ben, tehát valójában ez a javaslat azért készült, hogy az OTP, a Matáv és a Herendi Porcelángyár megmaradt 25 százalékos állami tulajdoni része még ebben az évben privatizálható legyen.
Úgy gondoljuk, ez a törvényjavaslat nem átgondolt, a kormány privatizációs stratégiájával sincs összhangban, és eléggé átlátszó az a kísérlet, amivel a kormány az állampolgárokat kívánta megnyugtatni, mondván, hogy a szavazatelsőbbségi részvény lehetővé teszi azt, hogy az energiaszolgáltatásban, az energiaellátásban és más stratégiai ágazatban az állam ezzel a részvénnyel tulajdonosi jogokat gyakorolva a magyar nemzetgazdaság érdekeit megfelelően védeni tudja.
Úgy gondoljuk, hogy ezt ezzel a törvényjavaslattal semmiképpen sem tudta a kormány elérni. (Taps az MDNP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me