DR. BARÁTH ETELE

Full text search

DR. BARÁTH ETELE
DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Ennek a törvénynek az igen magas százalékos elfogadásával a magyar kormány az elmúlt három év egy igen széles ívű és az ember és környezete viszonyát újrateremtő törvénysorozatát zárta le. Nevezetesen: a környezetvédelmi, természetvédelmi törvénytől egészen a műemléktörvényig gyakorlatilag újrafogalmazódott - méghozzá eurokonform módon - az ember és környezetére vonatkozó legfelsőbb törvényi szabályozás.
Azt gondolom, hogy ennek a törvénynek pontosan és elsődlegesen az emberbarát jellege az, ami nagyon fontos, az, hogy egészen más szemszögből megvilágít egy értékvédelmet, egy általános építészeti, környezeti és települési értékvédelmet, azt, hogy a területrendezés kifejezetten magasabb rangra emelkedik, szabályozottabbá válik ennek a törvénynek a hatására.
Nem utolsósorban fel kell hívni a figyelmet egy nagyon lényeges momentumra, ami az egyik legnagyobb panasz volt az utóbbi években: az építésügy területén az építésügyi fegyelemmel, az építésügyi igazgatás ellenőrzésével kapcsolatos új jogkörökre és lehetőségekre, az építésfelügyeletre.
Legutoljára szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy itt néhány téves szó is elhangzott. Nevezetesen nem arról van szó, hogy néhány településen, néhány városban van, hanem a kompromisszum lényege az, hogy valamennyi város, illetve valamennyi település, illetve településcsoport, amely magára nézve hosszabb távon kötelezőnek veszi azt a feltételrendszert, amelyet az építésigazgatással kapcsolatban a törvény előír, ott természetesen építésigazgatási hatáskör telepedik.
Ebből adódóan egy olyan kompromisszum jött létre, amely ugyan állami funkciókat lát el, de mégis az önkormányzatokhoz rendelte ezeknek a tevékenységeknek az irányítását.
A szocialista képviselőcsoport az új törvény értékei alapján egyhangúlag igennel szavazott.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me