DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Asszony! Mint tudja, a béremelés egy része közalkalmazotti törvényben foglalt bértábla-teljesítésből ered. Felméréseink szerint nagy eltérések voltak egyes intézmények között; volt, ahol 6-7 százalék béremeléssel a tábla előírásainak meg lehetett felelni, és voltak olyan intézmények, amelyekben a 17 százalék éppen elegendő volt. Tudja képviselő asszony azt is, hogy az Egészségbiztosítási Alap kasszái között átcsoportosításokra került sor a fedezet biztosítása érdekében, és a bérnövekményt tartalmazó kasszák pedig nem mechanikusan, hanem a havi teljesítményektől függően kerülnek az intézményekhez - így lehetségesek bizonyos ingadozások.
Ezzel is összefügg az, hogy a béremelkedést az idei év, egész év átlagában kell teljesíteni, tehát nincs kötelező kifizetési időpont, kivéve abban az esetben, hogy a közalkalmazotti bértábla változásai ez év február 1-jével léptek hatályba, tehát a tábla szerinti keresetnövekedést a februári bérektől kezdődően kellett kifizetni. Az intézmények döntő többsége a felméréseink szerint a kötelező béremeléseket végrehajtotta, és egy jelentős többség a 17 százalékot is teljesítette.
Végül, tisztelt képviselő asszony, lényegesnek tartom, hogy az intézményben dolgozók pontosan ismerjék a finanszírozási adatokat. Bizonyára látta képviselő asszony, hogy a finanszírozási jogszabályok módosításával kötelezettséget vállaltunk - a tárca és az OEP -, hogy a havi finanszírozási adatokat a Népjóléti Közlönyben közzétegyük. Első alkalommal csak néhány fő adatot tartalmazott a kimutatás, de a jövőben ennél részletesebb bontást fogunk hozzátenni, intézményspecifikus bontást, hogy az adatokat mindenki megismerhesse.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me