DR. KELEMEN ANDRÁS

Full text search

DR. KELEMEN ANDRÁS
DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Amikor az alanyi jogon járó családpolitikai juttatások megszüntetése ellen szólaltunk fel, akkor nyilvánvaló volt előttünk, hogy a kérelmezésre alapozott ellátások rendszere nagy igazságtalanságot hordoz magában, és épp az érdekérvényesítésben járatlanabb, kevesebb ismeretekkel rendelkező, általában legelesettebb állapotú állampolgárok számára jelentkezik ez a hátrány.
A törvény szövegét ismerők tudják, hogy anyasági támogatásra a szülést követően 30 napon belül az az anya jogosult, aki a terhesgondozásra is jogosult volt. Tapasztalataim szerint viszont nem mindenki tudja, hogy 30 napon túl a kifizetés már nem történik meg; egyébként is, a szülést követő igénybevétel miatt könnyen megfeledkeznek a határidőről az érintettek. A társadalombiztosításnál pedig a ki nem fizetett összeg megtakarításként jelentkezik, pedig valójában ez az ellátásnak egy elégtelensége, deficitje.
(16.10)
Úgy vélem, nyilvántartási rendszerünk lehetővé tenné, hogy a szüléseket követő támogatásról értesítsék a családokat. Ez már csak az egyre kevesebb gyermek születése miatt sem jelentene lényeges terhet a társadalombiztosításnak.
Kérdésem egyrészt az, hogy a jogosultak közül hányan nem részesültek támogatásban az elmúlt évben, másrészt támogatja-e a miniszter úr a támogatási rendszer foghíjainak megszüntetését az említett és előadott tények alapján.
Várom tisztelt államtitkár úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me