KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Teljesen természetes, ha valaki tulajdonos egy társaságban, és stratégiai dolgokban kíván dönteni, akkor konzultál tulajdonostársaival. Nos, április végén a kormány felhatalmazta két miniszterét - a pénzügyminisztert és a privatizációért felelős tárca nélküli minisztert -, hogy kezdjenek tárgyalásokat az önkormányzattal, két dologról: egyrészt a tőkeemelésről, másrészt pedig a viszontgarancia-vállalásról.
(13.40)
Az Egészségbiztosítási Önkormányzat elnöksége 110. számú határozatában a Postabankkal kapcsolatos viszontgarancia nyújtására és tőkeemelésre tett javaslatot. A viszontgarancia biztosítékaként 1,6 milliárd forint értékben Postabank-részvényt, 755 millió forint értékben pedig OTP-részvényeket különített el. Egyben hozzájárul a határozat a Postabankban 1997. december 31-éig történő tőkeemelésben való részvételre, összesen 2,5 milliárd forint értékben.
Az Egészségbiztosítási Önkormányzat '97. május 20-ai közgyűlése az elnökség előterjesztését elfogadta, és a Postabank vezérigazgatójának közgyűlési, személyes meghallgatása után döntött úgy, hogy vállalja a viszontgarancia kötelezettségét. Továbbá úgy döntött, hogy saját tulajdonosi érdekeinek figyelembevételével megszavazza a 2,5 milliárd forint összegű tőkeemelést, amit nem a járulékfizető pénzére vállalt, hanem a vagyon terhére.
Megállapítható tehát, hogy az ingyenes vagyonjuttatással tulajdonossá váló önkormányzat önállóan döntött mindkét kérdésben. Mert ha úgy értékelték volna, hogy a tőkeemeléssel járó viszontgarancia vagy az eredeti viszontgarancia meghaladja az önkormányzat tulajdonosi érdekét, akkor tőkeemelés helyett a részvények értékesítését kezdeményezték volna.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me