KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az Országgyűlés által a múlt évben elfogadott közlekedéspolitika többek között sürgető feladatként jelölte meg az autópályák kiépítését is az európai fő tranzitirányokba. E programot a kormány idén júniusban elfogadta, és tízéves időszakra döntött a továbbépítés ütemezéséről, feltételeiről.
Szeretném hangsúlyozni, hogy ebben a programban - szemben az előző időszak által elindított autópálya-építésekkel -, az új tízéves programban a kormány a közlekedési tárca javaslatára olyan építési és finanszírozási konstrukciót fogadott el, amelynek eredményeképpen az ezek után megépülő autópályákon a jelenlegi 25-35 forint közötti kilométerdíjjal szemben mai áron maximum 8-10 forintos kilométerdíjat lehet megállapítani.
A kormányhatározatban a Európai Unió úgynevezett transzeurópai hálózatába illeszkedő útvonalak szerepelnek: M3-as, M0-ás, M7-es, M5-ös. Közülük az M3-as és az M5-ös egyes szakaszainak megépítése a Tiszántúl és Békés megye közötti közúti közlekedés javításához is hozzájárul.
(14.10)
Sajnos, a nemzetgazdaság teljesítőképességét figyelembe véve, a közlekedési kormányzat jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy a határozatban megfogalmazott programon túl, konkrét határidővel, további gyorsforgalmi utak építését vállalja. Ennek ellenére dolgozunk az ország teljes gyorsforgalmi hálózati tervén, és e koncepció keretében Békés megyét érintően a Szeged-Makó-Nagylak-autópálya megépítésén, a Románia felé irányuló tranzitforgalom elősegítése érdekében.
Ezen túlmenően a terveinkben szerepel a Kecskemét-Békéscsaba-Gyula, valamint a Budapest-Szolnok-Debrecen között megépítendő gyorsforgalmi út (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), továbbá a Szeged-Békéscsaba-Debrecen közötti gyorsforgalmi út létesítése. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me