DR. KÁDÁR BÉLA

Full text search

DR. KÁDÁR BÉLA
DR. KÁDÁR BÉLA (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Bibliából jól tudjuk, hogy jó háromezer évvel ezelőtt Jerikó falait ledöntötte a kürtszó. Ma is országszerte kormányzati fórumokon győzelmi harsonák szólnak Jászapátitól Balmazújvárosig az ország helyzetében bekövetkezett csodálatos változásokról. Ezeknek egy állandó visszatérő, kísérő zenei motívuma a mutogatás az elmúlt négy év kormányzati teljesítményeire, miszerint az ország összes nyűge, gondja, baja azokból a ballépésekből származik, amelyek 1990-94 között érték az országot, és újkori történelmünk legdicsőbb fejezete éppen három évvel ezelőtt, 1994. július 15-én kezdődött el.
Önmagában talán nem lenne kifogásolható, hogy a kormányzat igyekszik kedvező önképet kialakítani. A mutogatás tényét viszont abban az időszakban, amikor még a gyerekeket nevelni szokták, igen nagy illetlenségnek vélték a pedagógusok, a pszichológusok pedig álcázási törekvésnek.
Ha reálisan akarunk szólni az ország helyzetéről - s kinek ne lenne érdeke, hogy az ország helyzetéről kedvezően szólhassunk; mindannyiunk közös érdeke, hogy Magyarország jó eredményeket érjen el a nagyvilágban a nemzetek közötti versenyben -, akkor tisztán, világosan látnunk kell, hogy jobb a helyzet ma Magyarországon, ha az államadósság GDP-hez viszonyított nagyságát, a fizetésimérleg-deficit nagyságát, az adósságszolgálat nagyságát nézzük. De látnunk kell, hogy a feldicsért növekedési teljesítmények legfeljebb elérik majd az 1994-es eredményeket, az inflációs mutató körülbelül ugyanolyan lesz, mint 1994-ben, és ezt a javítást az ország igen súlyos árral, a reáljövedelmek körülbelül 20 százalékos csökkenésével érte el. (Felzúdulás balról.) Kíséri ezt a csökkenést...
Tessék talán mégis a tisztelt bődülő képviselő uraknak tanulmányozni a magyar statisztikai hivatal kiadványait, s akkor majd tartózkodnak a különféle hangzati megnyilvánulásoktól!
Romló közbiztonság, romló közérzet, elszegényedés, leszakadás... Nem jutottunk még túl semminek se a nehezén, túl korai a győzelmi ária, különösen akkor, ha figyelembe vesszük azokat a rossz stratégiai helyzetmegítéléseket, az állam szerepének a leépítését az átalakulás egyik legnehezebb szakaszában, az egyensúlyi problémák gyökerének rossz helyen keresését, időzítési hibákat, az egészségügy, a kultúra, a gazdaság állami funkcióiból való kivonulást és az önkormányzatokra való átterhelését egy olyan időszakban, amikor a lakosság nagyarányú jövedelemveszteségeket szenvedett el. Ez nyilvánvalóan helytelen feltételezés. A kormányzat nagyszámú olyan területet engedett ki ellenőrzése alól, mint a műszaki fejlesztés, az idegenforgalom, a külgazdaság. Öt nappal ezelőtt hangzott el a rekviem a külgazdasági kirendeltségek megszüntetéséért. A kormányzat saját magát fosztotta meg cselekvési eszköztártól a jövőépítés legfontosabb területein.
Tisztelt Országgyűlés! Most, a nyári szünet előtt talán érdemes figyelmeztetni arra, hogy az efféle kampányok, múltra mutogatások nem szerencsések a politikai közhangulat alakulása szempontjából, az indulatgerjesztés, a mutogatás sosem hoz hasznot - aki szelet vet, vihart arat. Nem lehet így előkészíteni egy választási évet, és főleg, ami azután következik, ha cselekvés helyett ígérgetünk és mutogatunk.
Arra szeretném kérni a tisztelt kormányzati térfél politikusait, hogy ne ígérgessenek, ne mutogassanak, hanem a hátralévő időszakban - ami már alig kilenc-tíz hónapos - tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ne legyen rossz választási évünk, és a választások után az ország az eddiginél kedvezőbb jövő felé indulhasson el.
Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me