DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! "Piramisjáték közpénzekből" - ez a felszólalásom címe. Az 1993 decemberében megkezdődött bankkonszolidáció 1994 márciusában folytatódott, majd 1994 szeptemberében, az új kormány idején fejeződött be. Ez akkor úgy történt, hogy állampapírt juttattak a banknak, ennek fejében megnőtt az állam tulajdonrésze, üzleti tervek készültek, előre megállapítva a bankvezetés felelősségét a további munkában. Ebben a konszolidációban a nem állami többségi tulajdonú Postabank nem akart részt venni.
Idén februárban kitört a pánik, a betétesek ijedten kapkodták ki a pénzüket, lemondva a kamatokról is. A miniszterelnök személyesen rohant a bankba, bizonygatva: minden rendben van. Azóta egymás után születnek a Postabankkal kapcsolatos változatos döntések.
Első felvonásként 12 milliárdos állami, azaz költségvetési garanciát adott a kormány - mert a bankban minden rendben van -, a bank kötelezettségének, a menedzsment felelősségének megállapítása nélkül. A tulajdonosok viszontgaranciát vállaltak, ami azt jelenti, hogy ha a bank felveszi a garancia egészét vagy egy részét, a tulajdonosok kifizetik azt az összeget a költségvetésnek. Ez nem volt elég.
Második felvonásként tőkeemelés is kell - mert a bankban minden rendben van -, meg is történik 7 milliárddal.
Harmadik felvonásként - mert a bankban minden rendben van - le is kéri a bank a garancia egy részét, 5,5 milliárd forintot, tehát most már biztosan fizethetnek a viszontgaranciát vállalók.
A negyedik felvonás tervét - mert amúgy a bankban minden rendben van - most hallhattuk. A Postabank ad lassan értékesíthető vagyont, "állam bácsi" a privatizációs részvénytársaság képében ad gyorsan eladható részvényeket magánbanknak. Mennyiért a csere? 17 milliárdért. Ezzel tehát két hónap alatt csaknem 40 milliárdra nőtt a piramis - közpénzekből.
Igen, hiszen kik azok a tulajdonosok, akik viszontgaranciát vállaltak, akik tőkét emeltek? A legkevésbé saját zsebükre játszó magánszemélyek, tisztelt képviselőtársaim! Például a társadalombiztosítás azonnal viszontgaranciát vállalt, és most már azt is tudjuk: fizetni fog. Miből? Közpénzekből, a járulékfizetők pénzéből! Az amúgy is hiányokkal küzdő egészségbiztosítás 2,5 milliárd forintos tőkeemelésről döntött. Miből? Közpénzekből, a járulékfizetők pénzéből. Miért? Vajon miért nem találtak jobb befektetéseket, ha már a hiány ellenére van befektetnivalójuk? Miért nem vásároltak például gyógyszergyári részvényeket, a Richterét vagy az Egisét, ahol az árfolyam folyamatosan növekedik a tőzsdén?
Miért, tisztelt képviselőtársaim? Miért? Miért? Miért? Miért nem akarja a kormány megnövelni az állam tulajdonrészét? Miért nem akar belelátni, hogy mi történik a bankban? Miért nem követeli meg a kilábalást célzó üzleti tervet, a menedzsment felelősségét? Kié ez a bank, tisztelt képviselőtársaim? Miért vállal viszontgaranciát? Miért emel tőkét a társadalombiztosítás közpénzekből? Miért? Miért, tisztelt képviselőtársaim?
Itt lenne már az ideje az egyértelmű válaszoknak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me