DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Csak a szimmetria kedvéért kellett gombot nyomnom, mert hiszen az előbb felszólaló nélkül túlhaladott résszel és a mostani résszel kapcsolatban is azt kell elmondanunk, amit elmondtam az első tárgyalási szakasszal kapcsolatosan, hogy ezekre a rendelkezésekre vagy nincs szükség, vagy nem érett meg a helyzet, vagy nem megfelelőek ahhoz, hogy az alkotmányba fölvételt nyerjenek. Az igazságügyi csomag tekintetében a pontos helyzet az, hogy nem érett meg a szabályozás arra, hogy itt az alkotmánymódosításra most sor kerülhessen.
De a csomagnak itt van egy külön eleme, a részletes vita eme harmadik szakaszát képező elem, Sepsey képviselő úr 8. és 9. javaslata, amely elhagyásra irányul, és amely tartalmában egybevág a Fidesz álláspontjával, csakúgy egyébként, mint a részleteiben most általam nem érintett további, elhagyásra irányuló javaslatok. Ezekkel az elemekkel kapcsolatosan két mondatot kívánok megemlíteni, bár ez a két mondat az általános vitában is részletesen kifejtve elhangzott, azonban jelentősége olyan, hogy úgy érzem, ismét, itt a részletes vitában is hangot kell adni annak, amit ezzel kapcsolatban az általános vitában elmondtunk.
Nevezetesen a 8. pont alatti javaslat elhagyni javasolja azt az alkotmánymódosítási rendelkezést, amely a jogorvoslati jogot - idézem a javaslatból - "a jogviták ésszerű időn belüli elbírálásának érdekében azzal arányosan korlátozni javasolja". Elmondtuk az általános vitában, és most is hangsúlyozzuk, hogy ezt a rendelkezést a jogállamiság követelményeivel abszolút összeegyeztethetetlennek tartjuk; abszolút összeegyeztethetetlennek, és ahogy az általános vitában is mondtam, a jogállamiság kikezdésének tartjuk, a jogállamiság építménye súlyos sérelmének tartjuk, annak ellenére, hogy természetesen a polgári eljárás egyes szabályainak ésszerű módosításával, amely az eljárás gyorsítását valóban elősegíti, egyetértünk.
(19.50)
Egyetértünk ezzel az elvi elgondolással; egyet tudunk érteni azzal is, hogy a sommás eljárás szabályainak alkalmazására - aminek egyébként történelmi előzményei is vannak - lehetőség van. Természetesen az alkotmánymódosítás részletes vitájában nyilvánvalóan nem bocsátkozhatom, és nem is kívánok bocsátkozni a polgári perrendtartás ide vonatkozó szabályaiba - Szájer József képviselő úr egyébként itt részletesen kifejtette a Fidesz véleményét. Tehát az ott kifejtettekkel összhangban, az ott elmondottak ellenére és amellett mondjuk azt az álláspontot, hogy a jogorvoslati jognak ez a fajta parttalan, de mindenfajta megkötése - mármint pontosan értelmezhető, a szubjektív értelmezés lehetőségét kizáró feltételek nélküli korlátozása -, amely tulajdonképpen bármilyen parttalan korlátozását lehetővé teszi a jogorvoslati jognak, ezt egy modern jogállami alkotmányban elfogadhatatlannak és elképzelhetetlennek tartjuk.
Ezért erre a kérdésre külön is kitértünk, már elmondtuk: ismét nyomatékot adva annak, hogy e vonatkozásban tehát az elhagyási javaslat valóban különleges figyelmet érdemel megítélésünk szerint.
A másik javaslat a menedékjog alkotmányos szabályozásával kapcsolatos kérdés: ehhez csupán annyit teszek itt most hozzá, amit egyébként az általános vitában is elmondtam, hogy semmiféle szempont nem teszi szükségessé itt sem az alkotmánymódosítást. Véleményünk szerint a genfi '51-es konvenció szövegének a hatályos alkotmányos rendelkezése is tartalmilag - és azt hiszem, ez a lényeg - megfelel. Egy tekintetben több a mostani hatályos alkotmányos szabályozás annál, amit a genfi konvenció tartalmaz; nevezetesen: a most hatályos alkotmány lehetővé teszi a nyelvi okokból való üldöztetés esetén is a menedékjog biztosítását. Nem látjuk okát, hogy ez a pluszt, ez a többletet, amit a magyar alkotmány a genfi konvencióhoz képest tartalmaz, miért kellene kivenni.
Úgy gondoljuk, a nemzetközi jogi szinten, nemzetközi téren velünk szemben támasztható követelményeket nem sérti az, hogyha mi többletjogokat biztosítunk alkotmányos szinten, mint amit a többi ország biztosít. Tehát e vonatkozásban az alkotmány módosítására semmi szükség nincs, semmi gyakorlati problémát a múltban ez a kérdés nem okozott; és arra most külön nem akarok kitérni - mert az általános vitában ezt is részletesen érintettük -, hogy semmiféle olyan helyzet, ami most itt különleges sietséget igényelne, és az alkotmány módosítását is szükségessé tenné, nem forog fenn. Tehát mindaz, amit - általánosságban és részleteiben is - korábban, az alkotmánymódosítás korábbi részei tekintetében is elmondottunk és hangsúlyoztunk - nevezetesen: szükségtelen, illetőleg helytelen, felesleges szabályozásokról van szó -, e vonatkozásban is fennáll, így e tekintetben is egyetértünk az elhagyásra irányuló javaslattal.
Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me