PÁVA ZOLTÁN

Full text search

PÁVA ZOLTÁN
PÁVA ZOLTÁN (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttem hozzászólók szerint is igen jelentős törvénycsomag-tervezetet tárgyalunk, immár több hete. A népesség öregedése, egészségi állapota, de főleg az utóbbi évek munkaerő-piaci folyamatai, a működő nyugdíjrendszer nehézségei és az átalakítások miatti várakozások odáig vezettek, hogy a nyugdíjasok és a különböző járadékosok száma az év elejére meghaladta a 3 millió főt, ebből az öregségi nyugdíjasoké az 1,6 milliót.
Nyugdíjakra, járulékra és egyéb nyugdíjszerű ellátásra 1996-ban 670 milliárd forintot fizettünk ki - 87,5 milliárd forinttal többet, mint egy évvel azelőtt. A nyugdíjkiadások '89-től nominálértéken 4,3-szeresére nőttek, a nyugdíjak összege a bruttó hazai termék 9-10 százalékát teszi ki. Nagyságrendjét tekintve ez a legnagyobb jövedelemátcsoportosító intézményrendszer. Ugyanakkor egyre csökken az aktív keresők száma, s ebből a csökkenő járulékfizetésből kell megoldani a ma nyugdíjasainak az ellátását.
Valamennyiben tisztában vagyunk azzal, hogy a nyugdíjrendszer reformjára feltétlenül szükség van. Ugyanakkor nyugodtan kijelenthetem, hogy az államháztartási reformhoz szervesen kapcsolódó tervezet nemcsak a 3 millió jelenlegi nyugdíjast érinti - talán őket a legkevésbé -, hanem kihat a ma csecsemőin, ifjú és középkorú felnőttein keresztül a 10 milliós magyarság valamennyi tagjára is.
És hadd reagáljak itt Rusznák Miklós kollégámra, aki megjegyezte, hogy nem ígérünk a ma gyerekeinek semmit. De igenis, ígérjük azt, hogy egy tisztességes járulékfizetés mellett egy tisztességes megélhetést biztosít ez a nyugdíjtervezet. Ez leginkább a 47 év alattiaknak szól, és milyen érdekes, a Szonda Ipsos május 5-ei felmérése alapján épp ez a réteg tud a legkevesebbet a változásokról, azzal együtt, hogy széles körű társadalmi érdeklődés kíséri a témát. Mi sem jellemzőbb, hogy a köztudottan bulvárlapként ismert Blikk újság is kerekasztal-konferenciát szervezett a készülő nyugdíjtörvényről, ahol a Népjóléti Minisztérium helyettes államtitkárán keresztül a különféle nyugdíjpénztárak vezetőin át, az MSZOSZ elnöke is elmondhatta a véleményét. Azért említettem ezt a fórumot, mert a legtöbb helyen a nyugdíjasoknak tartottak különféle tájékoztatásokat, itt inkább a reformot végrehajtók nyilváníthattak véleményt.
Azt gondolom, a nyugdíjreform bevezetésekor ügyelni kell arra, hogy a jelenlegi nyugdíjasok helyzete is stabilabbá váljon, ellátásuk biztonsága megmaradjon. A nyugdíjrendszer nem az állam jó- vagy rosszindulatától függ. Valamennyi nyugdíjrendszer végső soron az ország pénzügyi stabilitásán és a gazdaság teljesítőképességén alapszik; nagymértékben függ a járulékfizetők képességétől, hajlandóságától és fegyelmétől. Ezeket az állam legfeljebb szabályozni, befolyásolni tudja.
Ettől a törvénytől azt is várjuk, hogy jelentős mértékben javuljon a nyugdíjjárulék befizetésében való érdekeltség. A tervezet a jelenleginél jobban motiválja az állampolgárokat a járulékfizetésre, hisz mindenki számára világossá teszi azt a kapcsolatot, ami a befizetett járulék és a jövőbeni nyugdíj között fennáll. Remélem, ezzel együtt megszünteti a munkaadók és a munkavállalók közös érdekeltségét a járulékfizetési kötelezettség alóli kibúvásban, vagy éppen a papíron minimálbéren való foglalkoztatásban. Ugyanakkor fontosnak tartom kiemelni, hogy a reformcsomag megvalósítása során az eddig megszerzett jogosultságok nem vesznek el. Ez nagyon fontos az úgynevezett átmeneti időszakban, elsősorban azok számára, akiknek nincs lehetőségük a választásra.
Jelentős pontja a törvénytervezetnek az özvegyi nyugdíjrendszer korszerűsítése, szabályozása. Véleményem szerint ennek a kérdésnek a rendezése egy eddigi igazságtalanságot fog megszüntetni, amit saját körzetemben is nap mint nap tapasztalok, hisz az érvényben levő özvegyi nyugdíjrendszerünk a valamikori egykeresős családmodellre épült, semmiféle biztosítási logikát, semmilyen szolidaritási elvet nem tükrözött.
(11.50)
A törvénytervezetben javasolt leglényegesebb változás azt jelenti, hogy az állandó özvegyi ellátás korlátozás nélkül megilleti a saját jogon öregségi, illetve rokkantsági nyugellátásban részesülő özvegyeket is. Valamennyien tudjuk, hogy a nyugdíjasok között is az egyedülállók, az özvegyek vannak a legnehezebb helyzetben. Elég teher lelkileg is egyedül maradni, hát még megbirkózni az akármilyen kicsi és takarékos, de önálló háztartás fenntartásával. Úgy gondolom, hogy a társadalom, az állam erkölcsi kötelessége, hogy ezt a helyzetet ne csak segélyekkel, hanem a házastárs által szerzett jog bizonyos elvi elismerése alapján a lehetőségekhez képest próbálja korrigálni. Ennek megfelelően az özvegyi nyugdíjrendszer leglényegesebb változása az lesz, hogy 1998. január 1-jétől a nyugdíjbiztosító az eddigiekkel ellentétben a saját jogú nyugdíj mellett korlátozás nélkül fogja folyósítani az özvegyi nyugdíjat is.
Ezek a változások nem mindenkire lesznek azonos hatással, hisz az érintetteknek három nagy csoportja van. Az egyik a jelenlegi nyugdíjas, a másik a még nem nyugdíjas özvegy, a harmadik csoportba pedig azok sorolandók majd sajnos, akik '97. december 31. után fognak megözvegyülni. Itt hadd térjek ki az előttem szólókra, akik azt mondták, hogy csak vesztesei lesznek. Ugyanis a jelenlegi nyugdíjasok, illetve akik '97. december 31-éig jogosulttá válnak, minden esetben választhatják azt, hogy a továbbiakban is a jelenlegi ellátást biztosítsák nekik, tehát semmiképpen sem kerülnek rosszabb helyzetbe, azonban sokan kerülhetnek jóval kedvezőbb helyzetbe. A második csoportba tartozók, a még nem nyugdíjas özvegyek ugyanilyen választási lehetőséggel rendelkeznek a jogosultság bekövetkeztekor, mint a már most nyugdíjasok. A '98. január 1-jétől megözvegyülők egy évig kapják az 50 százalékos ideiglenes özvegyi nyugdíjat. Ezt követően az özvegy csak akkor kaphatja meg a 20 százalék özvegyi ellátást, amikor eléri a nyugdíjkorhatárt, illetve rokkanttá válik, vagy ha két árvaellátásra jogosult gyermek ellátásáról gondoskodik. Sajnos egy réteg, és ebben egyetértek Rusznák kollégámmal, a január 1-jétől megözvegyülők közül egyértelműen rosszul jár, mégpedig azok, akik saját nyugdíjra nem szereztek jogot, így a törvény értelmében az eddigi 50 százalék helyett csak 20 százalék ellátást fognak kapni. Ennek a rétegnek az ellátásáról, megélhetéséről viszont a szociális ellátó rendszernek kell gondoskodni, amíg nem lesznek jogosultak az időskori járulékra. Remélhetőleg ők sem lesznek vesztesei ennek a nyugdíjtörvénynek.
Mindezeken túl szeretném azonban egy módosításra ösztönözni képviselőtársaimat. Nem tartom szerencsésnek kimondani a 15 éves feléledési időt, hiszen azok, akik még régebben özvegyültek meg, az esetek nagy többségében maguk is igen kis nyugellátásban részesülnek, és bizony nagy szükségük lenne a kiegészítésre. Hogy ez mekkora összeg és hogy megoldható-e, arra még talán van lehetőség utánanézni, módosító indítványomban erre próbálok utalni. Mert igaza van annak a húsz éve özvegy asszonynak, akinek levelét itt tartom a kezemben és a következőket írja: lehet-e, szabad-e azonos balsorsú embereket megosztani, lehet-e a rászorultságot években mérni?
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy érzem, apróbb hiányosságai ellenére is jó ez a törvénycsomag-tervezet. Egyetértek Csehák Judit képviselőtársammal, aki azt mondta, hogy egyszerre vagyunk felelősek a mai nyugdíjasok ellátásáért, helyzetük szinten tartásáért, lehetséges javításáért és egyben az új igazságtalanságok elkerüléséért. Ebben kérek együttgondolkodást valamennyiüktől.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me