BÁRSONY ANDRÁS

Full text search

BÁRSONY ANDRÁS
BÁRSONY ANDRÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Valóban késői óra van, és úgy gondolom, hogy ilyenkor tárgyszerűen és röviden kell fogalmazni. Két megjegyzésem van.
Az egyik: mélységesen átérzem a kettővel előttem felszólaló képviselő asszony elkötelezettségét a probléma iránt. Kár, hogy ez hosszú ideig lepleződött, és csak az elmúlt három év e késői periódusában került elő. Ez az egyik megjegyzésem. Ugyanis a feketemunka elleni küzdelem nem egy olyan időszakban merült fel vagy került elő, amely, mondjuk, az elmúlt egy-két év történetéhez kapcsolódik.
Van még egy megjegyzésem, amely elsősorban a mezőgazdasági foglalkoztatáshoz kapcsolódik. Nevezetesen az a tény, hogy valakit a mezőgazdaságban foglalkoztatnak, az nem feltétlenül mezőgazdasági típusú foglalkoztatást jelent. A foglalkoztatás minősége ettől függetlenül lehet pontosan ugyanolyan foglalkoztatás, mint ami az ipar bármely szektorában vagy a szolgáltatás bármely szektorában előfordulhat vagy elvárható. Éppen ezért úgy gondolom és meggyőződésem: ha Magyarországon azt az elvet valljuk és tartjuk, hogy azonos munkáért azonos fizetséget, és ehhez kapcsolódóan persze - és ezt már én teszem hozzá - azonos közterheket kell vállalni, akkor nem az a kérdés, hogy ki a foglalkoztató, hanem az a kérdés, hogy milyen munkát végez, milyen értéktermelő munkát végez. Még akkor is, ha a foglalkoztatója esetleg egy mezőgazdasági típusú vállalkozó, a végzett munka alapján részben az alkalmazottat megilleti az ellátás, részben pedig az alkalmazottat megilleti az érte járó munkabér - még egyszer mondom, tekintet nélkül arra, hogy a foglalkoztatást ki végzi. Ebben az esetben egy kicsit (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) farizeusnak érzem azt a megkülönböztetést, ami a kettővel előző felszólalásban elhangzott.
Köszönöm, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me