DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A több mint 120 éves múltra visszatekintő, jelenleg mintegy 190 tagországot magába foglaló Egyetemes Postaegyesületnek Magyarország az egyik alapító tagja.
E nemzetközi szervezet a tevékenységével jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a tagországok között az azonos jellegű postaküldemények felvétele, továbbítása és kézbesítése azonos módon, azonos feltételek mellett, korszerűen történjen. Ily módon érhető el, hogy a posta a nemzeti határokon túllépve a világ bármely országába megbízhatóan juttassa el a címzettekhez a küldeményeket.
A postai szolgáltatók működésének új, átfogó szabályozása 1964-ben a bécsi kongresszuson, az Egyetemes Postaegyesület új alapokmányának elfogadásával született meg. Az alapokmány további módosításait pótjegyzőkönyvekben rögzítették. Az Országgyűlés a 33/1996.(IV.30.) számú határozatával erősítette meg az Egyetemes Postaegyesület XX. kongresszusán aláírt IV. számú pótjegyzőkönyvet. Ez a dokumentum módosította a csatlakozás és kiválás korábbi eljárási rendjét, az egyesület költségvetésének és a tagországok hozzájárulásának megállapítási módját, valamint az okiratok kezelésének előírását.
A csatlakozásra, valamint a kiválásra vonatkozó eljárás egyszerűsödött azzal, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően, a nyilatkozatot a svájci szövetségi kormány helyett az egyesület nemzetközi irodájának vezérigazgatójához kell benyújtani. A tagországok egyesületi tagsági díját érintően - az általános szabályzat részeként - új hozzájárulási osztályokat alakítottak ki, ezek alapulvételével a besorolásról a tagországok maguk döntenek.
A tagországok közötti elszámolások tekintetében, igazodva az általánosan kialakított gyakorlathoz, a korábbi aranyfrank helyett a Nemzetközi Valutaalap által használt elszámolási egységet alkalmazzák.
Tisztelt Országgyűlés! Az Egyetemes Postaegyesület XX. kongresszusán a magyar kormányküldöttség által aláírt pótjegyzőkönyvet mint nemzetközi szerződést jogrendünk értelmében törvénnyel kell módosítani, illetve kihirdetni. Ezért kérem a tisztelt Országgyűlés támogatását és jóváhagyását.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
(17.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me