BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Nemcsak az M5-ös autópálya mentén élők, hanem az M1-es, M3-as mentén élők, valamint az egész ország forgalomban részt vevő lakossága érdeklődéssel figyelte az M5-ös autópályadíj-tárgyalásokat. Meglepetéssel tapasztaltam, hogy két országos napilapban is az autópályadíj jelentős emelésére tettek javaslatot a koncessziós és az autópálya-építést és -üzemeltetést elnyerő cégek képviselői.
Azt reméltük, hogy az önkormányzatokkal és a környező települések vállalkozóival, nagyobb szállítókkal történő tárgyalások során a mentességek és a kedvezmények rendszere alakul ki. Azt reméltük és reméljük, hogy elkerülő szakaszok épülnek Lajosmizse térségében, és reméltük, hogy a balesetek csökkenése érdekében jelentős forgalomszervezési intézkedéseket hajt végre a tárca az önkormányzatokkal együtt.
Tudom, hogy a koncessziós pályázatok lehetőséget adnak a valutaárfolyam és az infláció mérséklésére, illetve az inflációs hatások megjelenésére tekintettel az árfolyam, az ár, a díjszabás növelésére. Mégis a meglepetés erejével hatott, hiszen ennek a kihatása nemcsak az M5-ösnél jelentkezik, hanem a további autópályák koncesszióba adásánál is, így az M3-as és az M7-es esetében is. Ha ez a tárgyalási szisztéma valósul meg a továbbiakban, akkor azokból a kormányzati elképzelésekből, amelyekről az elmúlt héten érdeklődtem - és miniszter úr megnyugtató választ adott -, nem sok marad.
Kérdésem tehát az, hogy miért nem sikerül jelentősebb ár- és díjszabáskedvezményt elérni, miért ilyen lassan és vontatottan halad a kedvezmények és a mentességek rendszere, és mi várható a továbbiakban az autópálya-díjszabások tárgyalásainál.
Várom miniszter úr válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me