DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Elöljáróban szeretném leszögezni, szó sincs arról, hogy a kedvezmények helyett valósulna meg az M5-ösön az autópályadíjak tervezett emelése. Az elérhető kedvezmények ügyében jó ideje igen mélyreható tárgyalásokat folytatunk az AKA Rt.-vel. A tárgyalássorozat a befejezéséhez közeledik, és éppen a kormány múlt heti ülésén a KHVM és a Pénzügyminisztérium felhatalmazást kapott azok eredményes lezárására. A felhatalmazás bizonyos anyagi engedmények nyújtására is irányul, hiszen a tervezett megállapodás eredményeképpen az autópálya-használók, ezen belül a térségben élők, a rendszeres használók, a mezőgazdasági termelők és szállítók széles köre részesülhet jelentős kedvezményben.
Ez természetesen feltételezi, hogy az AKA Rt.-vel és a mögötte álló 17 bankkal meg tudjunk állapodni. S ez indokolja a viszonylag alapos megfontolást. El tudja-e képzelni képviselő úr, hogy mit jelent 17 bankkal folyamatosan konzultálni és megállapodni - ezek Európa legnagyobb bankjait is jelentik -: hihetetlen bonyolult és kemény tárgyalásokat! Csak teljes egyetértéssel lehet ezeket az intézkedéseket bevezetni, ezért számos tárgyalást folytattunk velük.
Az AKA által bejelentett díjemelés az előző kormányzat - hangsúlyozom: az előző kormányzat - által megkötött koncessziós szerződés szerinti automatizmus következménye.
Ez ad lehetőséget a társaságnak arra, hogy az infláció és az árfolyamváltozás figyelembevételével emelje a díjakat. Mi is - akárcsak ön - bíztunk abban, hogy az AKA a díjmegállapítás kérdésében nagyobb rugalmasságot tanúsít, megérti az autópálya-használók és az autópálya térségében lévő települések érdekeit. Sajnos kénytelenek voltunk a koncessziós szerződésekben foglaltakat tudomásul venni.
Abban biztos vagyok, hogy az M5-öshöz hasonló rossz és túlzó automatizmusok a következő és most induló autópálya-építési program keretében nem fognak beépülni. Lehetetlen, hogy ilyen - amit itt a kezemben tartok -, mint az 1994. május 2-án kötött automatizmusok, még egyszer előfordulhassanak.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me