DR. JESZENSZKY GÉZA

Full text search

DR. JESZENSZKY GÉZA
DR. JESZENSZKY GÉZA (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! 1997. június 10-én kezdődött meg Budapesten a "Jelenségek az európai szervezett bűnözésben" című konferencia. Az elhangzottakról tudósító újságcikkekből még az állampolgárok által eddig érzékeltnél is ijesztőbb képet kaptunk a szervezett nemzetközi bűnözés magyarországi megnyilvánulásainak súlyosságáról.
Korábban is kaptunk olyan véleményeket, mint hogy együtt kell élni a bűnözéssel. Most az egyik beszámoló, Tonhauser ezredes nyilatkozata arról beszél, hogy olyan állapotok alakulnak ki vagy alakulhatnak ki Magyarországon, mint úgymond Oroszországban, Dél-Amerikában és Olaszországban.
Eltekintve attól, hogy az idézet pontos-e és a három említett terület a közbiztonságban meglehetősen eltérő képet mutat, de mindenképpen indokolt az, hogy a társadalmat és különösen a kormányt, a politikusokat - ahogy a nyilatkozó ezredes mondja - figyelmeztetni kell az egész közönséget arra a veszélyre, amit egyesek talán nem érzékelnek.
Az elhangzottak és a konferencia általam nem ismert részletei, azt hiszem, mind azt igazolják sajnálatosan, amire ez év február 4-én egy kérdés, majd 18-án egy interpelláció formájában hívtam fel a figyelmet. Nevezetesen, hogy a Magyarországon törvényesen vagy sok esetben törvényellenesen tartózkodó külföldi állampolgárok több ízben gyanús tevékenységet folytatnak. Akkori válaszában Kuncze Gábor miniszter úr kevéssé osztotta aggályaimat.
Ahogy akkor, úgy most is különbséget teszek a törvényeket betartó, hasznos munkát végző külföldiek és a bűnözők között. Nagyon helyénvalónak tartom azt, hogy az egyik napilap a Magyarországon élő kínaiakkal kapcsolatos, minden bizonnyal eltúlzott létszámmal és eltúlzott hírekkel kapcsolatban a Kínai Népköztársaság nagykövetségének tájékoztatása alapján egy levélben közölte a választ. Én azt hiszem, ez igazolja azt, hogy nagyon fontos különbséget tenni a törvényesen cselekvő, üzleti tevékenységet folytató személyek és a kisebbséget alkotó bűnözők között.
Nem kívánom, hogy zaklassuk a tisztességes idegen állampolgárságúakat, sőt korábban már szóvá is tettem ilyen eseteket. De az egész társadalom joggal várja el, hogy mind a jogszabályok, mind a rendőri tevékenység, mind az igazságszolgáltatás nagyobb erélyt mutasson a veszélyek leküzdése érdekében.
A fentiek alapján kérdezem az államtitkár úrtól, hogy a konferencia tanulságait milyen intézkedések formájában kívánják a gyakorlatban érvényesíteni.
És két konkrét kérdés: a határőrség mikor lesz képes megakadályozni az ellopott gépkocsik külföldre csempészését?
A közelmúltban egy határátkelőhelyen járva úgy értesültem, hogy a (Az elnök a pohara megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) határátkelőhelyek személyzete nem ismeri az ellopott gépkocsik adatait.
A másik kérdésem pedig: valóban igaz-e, hogy a Belügyminisztérium idegenrendészeti főosztályának létszámát csökkentették?
Köszönöm, és várom válaszát. (Taps az MDF és az MDNP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me