DR. JESZENSZKY GÉZA

Full text search

DR. JESZENSZKY GÉZA
DR. JESZENSZKY GÉZA (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Februárban annak a reményemnek adtam hangot, hogy a minisztérium megtalálja a középutat a megengedhetetlen engedékenység és az oktalan, öncélú szigor, a bürokratikus, nehézkes ügyintézés között.
Sajnos azóta azt látjuk, hogy a lakosságban növekszik a félelem, és ennek következményeképp növekszik az idegenellenesség - ami persze mindig leegyszerűsít és általánosít. A hatóságok benyomásom szerint mintegy őrlődnek, a határozott fellépés nem javallott, a gyanúsítottak - nem egyszer ügyvédi segítséggel - a rendőröket alperesként citálják a bíróság elé, miközben a bűnözők évekig bújnak ki az igazságszolgáltatás keze közül addig, amíg az ügy el nem évül. Ugyanakkor a rosszul ellátott bűnüldözők szemrehányásokat kapnak a társadalomtól vagy talán feletteseiktől is, hogy eredménytelen a fellépésük.
Államtitkár úr mondott néhány konkrétumot, de nem is azt vártam, hogy olyan akciókról adjon tájékoztatást, ami szolgálati titkot, államtitkot képvisel, ami esetleg veszélyeztetné a tervezett akciókat. De akkor, amikor egy ilyen háromnapos konferencia tényleg sok olyan új jelenségre hívja fel a figyelmet, ami az újságok révén a társadalom elé került, akkor az ember azt gondolja, hogy a minisztérium is felülvizsgálja eddigi politikáját.
Szó esett a határhelyzetről. Önnek azt mondja a Határőrség képviselője, hogy elégedett a helyzettel. Én személyesen egyáltalán nem ezt tapasztaltam, és talán nem ártok azoknak a határőröknek, akikről elmondhatom, hogy ők sem elégedettek sem a technikai feltétellel, sem az elhelyezéssel, sem a létszámmal - és a következményt tapasztaljuk.
Utaltam arra is, hogy a nyilvántartás a vámőrségnél, a határátkelőhelyen jónak tűnik; az autólopások esetében, egyáltalán a Határőrség tájékoztatása esetében nem.
Ma délelőtt a Bundestag külügyi bizottsága volt a vendégünk, és mi arról beszéltünk (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy a schengeni egyezményt ők enyhítsék. Ők azt mondták, hogy tegyük mi meg a magunk részéről azt, ami szükséges. Nincs Oroszországgal korszerű vízumegyezményünk, nincs toloncegyezmény.
Ezek alapján államtitkár úr válaszát nem tudom elfogadni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me