DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr rendkívül életszerűen foglalta össze azokat a gondokat, amelyek egy-egy jogszabálynak a végrehajthatósága tekintetében jelentkezhetnek. Én azzal tökéletesen egyetértek, amit a képviselő úr megfogalmazott, hogy olyan jogszabályokra van szükségünk még a környezetvédelem területén is, amelyek szigorúak legyenek, de végrehajthatóak.
A képviselő úr által említett példa kapcsán: azért engedje meg azt a kitételt, hogy sajnálnám, ha nem tudná az az üzemeltető, aki egy szennyvíztelepet üzemeltet, hogy milyen minőségűek azok a szennyvizek, amelyek a csatornából a szennyvíztelepére bekerülnek, illetőleg milyen minőségű az, amelyet kibocsát a szennyvíztelepről. Ez feltételezi számomra azt is, hogy esetleg a saját technológiáját sem ismeri, de feltételezem, hogy a képviselő úr sem erre gondolt akkor, amikor az interpellációját megfogalmazta.
A képviselő úr utalt arra a kormányrendeletre, amit 1996-ban alkottunk meg, pontosan a veszélyes hulladékokra vonatkozóan. Pontosan ezért engedje meg a képviselő úr, hogy egy picit hívjam egy kis jogértelmező sétára, hiszen a veszélyes hulladékokra vonatkozó jogszabály - ahogy ön is említette - eléggé, hogy úgy mondjam, szerteágazó, és több értelmezést igényel. Feltételezem, ha ezen végigmegyünk, akkor a képviselő úr által feltett interpellációra megnyugtató választ fogok tudni adni, és a jogértelmezés alapján ön meg fogja tudni nyugtatni azokat is, akik ennek az interpellációnak a feltételére sarkallták.
Hangsúlyoznám, hogy a rendelet hatálya, tehát amire ön is utalt, a veszélyes hulladékokra terjed ki. A hulladék abban az esetben veszélyes - ahogy ön is megfogalmazta -, ha az 1. számú mellékletben megfogalmazott tulajdonságok legalább egyikével rendelkezik, és itt hangsúlyozom, hogy "legalább egyikével."
A következő a 2. melléklet, amelyben viszont a kommunális szennyvíztisztításból származó, ipari szennyezéssel terhelt iszapok szerepelnek. Ez azon hulladékokat sorolja fel, amelyek nagy valószínűséggel - és itt szintén aláhúznám ezt, hogy nagy valószínűséggel - mutatnak ilyen tulajdonságot. Az ipari szennyvizek nevesített, veszélyességi osztályba azonban nem sorolt hulladékoknak tekintendők.
A következő, amit szeretnék elmondani a képviselő úrnak: pontosan az igen változó összetétele miatt - ahogy azt a képviselő úr is említette - nincs veszélyességi osztályba sorolva a szennyvíziszap. Ezt a besorolást kell a termelőnek, illetőleg a szennyvíztelep üzemeltetőjének - és itt megint csak aláhúznék egy szót: - a legnagyobb környezeti veszélyt jelentő összetevő veszélyességének megfelelően elvégezni. Ez azonban nem kötelezettség. Erre nem kötelezhető, ezt, amennyiben ő nem végzi el a saját maga megnyugtatása érdekében, abban az esetben az elsőfokú környezetvédelmi hatóság végzi el, és ekkor helyette egy államigazgatási hatósági eljárás keretében állapítja meg ezt a besorolást.
Természetesen ez ellen jogorvoslati lehetőségnek is helye van, illetőleg az államigazgatási eljárást peresíteni is lehet. De én azt gondolom, pontosan az üzemeltető érdeke az, hogy a saját megnyugtatása érdekében ez megtörténjen; és neki lehetősége van arra is, hogy azoknak a szennyvizeknek a minőségét is meghatározza, amelyeket az ő tisztítójára bocsátottak, hiszen a közigazgatási eljárásban az önkormányzatoknak, illetőleg a jegyzőknek lehetőségük van arra, hogy erre kötelezzék a tisztítóra rábocsátókat. Ez egyébként a minőségi összetevőket folyamatosan, laboratóriumi vizsgálatokkal is ellenőrizheti.
Én azt gondolom, abban egyetérthetünk mind a ketten, a képviselő úr és én is, hogy a tisztítási hatásfok ebben rendkívül fontos, ami viszont a technológiától, illetőleg az üzemeltetői felelősségtől függ.
A képviselő úr két kérdésére a válaszom tehát a következő: a minősítés nem kötelező. Ha ezt a hatóság vitatja, akkor a tulajdonos által végzett besorolás megfelelőségét a tulajdonos kérheti, a mérések költségeit a piaci viszonyok határozzák meg; én a milliós nagyságrendet kicsit túlzónak tartom, de ha szükséges, akkor a jogszabályon még ebben a tekintetben lehet igazítani. És hozzátenném még azt is, hogy a legnagyobb veszélyt jelentő összetevő alapján lehetséges ez, tehát ez egyfajta kontinuitást és folyamatosságot is biztosít.
A veszélytelennek minősített hulladék egy év múlva és később is annak tekinthető, hiszen a limitet a legnagyobb veszélyességi osztályt jelentő hulladék jelenti.
(15.20)
Kérem a képviselő urat, saját maga és az ön környezetében levő szennyvíztelep-üzemeltetők megnyugtatására is fogadja el ezt a választ tőlem, azzal együtt, hogy az üzemeltetők felelőssége és az ő technológiai felelősségük is ebben elég nagy.
Megköszönöm képviselőtársaim megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me