KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Interpellációjában két lényeges kérdést érintett. Az egyik az üzletek munkaszüneti napon történő nyitva tartásával foglalkozik, a másik kérdés pedig az e napokon való foglalkoztatás kérdésére irányul.
Az egyik kérdést "Az üzletek nyitva tartásáról a belkereskedelemben" című 1978. évi I. törvény rendezi. E törvény 19. §-a meghatározza az üzletek nyitva tartásának alapvető rendjét, elveit. Ami a nyitva tartáshoz kötődő munkavégzésre vonatkozik, erről természetszerűleg a munka törvénykönyve tartalmaz rendelkezéseket. Ez a rendelkezéssor megfelel az európai gyakorlatnak, megfelel az európai normáknak.
Eszerint fő szabályként azt lehet mondani, hogy nem kell munkát végeznie a törvényben meghatározott munkaszüneti napokon a munkavállalóknak. Ez alól a főszabály alól kivételt jelent, hogy munkaszüneti napon csak a megszakítás nélkül üzemelő, folyamatosan vagy folytonosan üzemelő rendeltetésű cégeknél lehet elrendelni foglalkoztatást, e körben lehet a munkavállalók számára előírni munkavégzést.
Ez az ismertetett rendelkezéssor nem zárja ki azt, hogy rendkívüli kivételes esetben munkavégzés elrendelhető legyen, ha a munkáltatónak a munkavégzés elmaradása miatt rendkívüli kára származna. Tehát egy olyan pillanatnyi szituációban lehet egy ilyen intézkedést megtenni, amikor is nem a megszerezhető haszon elmaradása, hanem egy lényeges káresemény elhárítása lehet a munkáltató célja.
Nos, az interpellációval érintett üzletek nem tartoznak egyik kivétel alá sem, így a folyamatos vagy folytonos munkarenddel működő munkáltatók körébe nem tartoznak. E körben, amelyekről most szó van, a szolgáltatás jellegére, illetőleg a hivatkozott törvényi szabályozásra tekintettel a munkaszüneti napon való munkavégzést megalapozó munkarend elrendelése nem lehetséges. Ezek a munkáltatók nem tartoznak a rendeltetésük folytán e napon is működő, működtethető munkavégző helyek körébe sem.
A fenti jogi álláspontnak megfelelően egyébként a május 1-jei nyitva tartást, illetve az ezzel kapcsolatos körülményeket ellenőrizte a Munkaügyi Főfelügyelőség, aminek eredményeképpen több esetben szankciókat is alkalmaztak: hat esetben a szabálytalanság megszüntetésére hoztak kötelező határozatot, és harminchárom esetben alkalmanként 3 millió forintig terjedhető mértékű munkaügyi bírságot szabtak ki.
Az elmondottakból következően a hatályos jogi szabályozás alapján pontosan megállapítható, hogy ünnepi nyitva tartásra, illetve munkavégzés elrendelésére kizárólag mely körben van lehetőség.
(15.40)
A rendelkezésre álló információink szerint az interpellációval érintett üzletek később, a május 1-jei ellenőrzést követően pünkösdhétfőn már nem tartottak nyitva. Minden jel arra mutat tehát, hogy a kérdéssel összefüggésben a hivatkozott jogszabályoknak megfelelő és az érintettek által is elfogadott gyakorlat kezd kialakulni.
Mindezekre tekintettel kérem a képviselő urat, fogadja el válaszomat.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me