DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondoltam, hogy a mai napon nyugodtan lehetne egy nagyon lényeges kérdést megbeszélni napirend előtt. Ennek a nagyon lényeges kérdésnek a témája a tankönyvkérdés, hiszen azt hiszem, bár kétségtelen tény, hogy az iskolák majdan, valamikor számítógéphez fognak jutni, jelenleg úgy tudjuk, hogy a pályázat nem volt érvényes, tehát ebben az évben már igen kicsi a valószínűsége annak, hogy az internetes lehetőség valóban megszülessen a középiskolákban; tankönyvre azonban mindenkinek szüksége van, és azt gondolom, hogy a tankönyvkérdés még akkor sem fog megoldódni, ha Internet vagy számítógép lesz az egyes iskolákban.
A kérdés azért nagyon lényeges, mert a tankönyvárak folyamatosan emelkednek, s talán ha a Művelődési Minisztérium kimutatásából egy-két számot idézek, akkor a képviselőtársaim is rájöhetnek arra, hogy ma már nagyon nehéz a szülőknek, egy két-, háromgyermekes szülőnek a tankönyvvásárlást lebonyolítani, mert mondjuk, egy gimnázium első osztályában 7812 forint a tankönyv, az átlagos csomagár, ami természetesen az iskola választásától függően lehet egy kicsivel kevesebb. A kicsivel kevesebb 6400, de lehet jóval több: 9200 is, és még hasonló példákat mondhatnék.
Ezért is lényeges kérdés, hogy a Művelődési Minisztérium kinek az érdekében gondolkozik és mit tesz a tankönyvárak mérséklése érdekében. El kell mondjam, hogy az 1993-ban minden diák által megkapott közel nyolcszáz forintos normatív támogatás, amit tankönyvre lehet használni, az idei évben csökkent. Az általános iskoláknál már csak 760 forint, a szakmunkásképzőben 610 forint és a középiskolában 1140 forint. Alig emelkedett a tankönyvtámogatás mértéke. Amit az iskolák megkapnak, az csökkent, a reálértéke pedig, azt mondhatnám, hogy gyakorlatilag a fele.
Ha úgy gondolja a Művelődési Minisztérium, hogy ezen a kialakuló tankönyvpiacon - az nagyon helyes, hogy sok kiadó ad ki tankönyvet - a tankönyvhasználó és a tankönyvet fizető érdekeit is képviseli, akkor meg kellene jelennie nemcsak a tankönyvkiadók érdekképviseletének, vagyis annak a kiadói csoportnak, amelyek különböző tankönyveket adnak ki, hanem meg kellene jelennie a tanárok és a szülők érdekképviseletének is a művelődési tárca gondolkozásában.
Ezért is megdöbbentő és tulajdonképpen nem érthető, hogy miért nem folytatta a tárca azt az ingyenes, az iskola számára megvásárolható tankönyvek támogatását, amikor a diák ingyen megkaphatta volna a tankönyvet, mert az az iskola tulajdona, azt több éven keresztül használhatta, miért szüntette meg ezt '94-ben, és miért támogatja azt a rendszert, amikor évről évre eldobják a tankönyveket, és azt kell mondjam, az igen jó minőségű és küllemében is megfelelő, több évig használható tankönyveket.
Miután piac van a tankönyvkiadás területén, miután a kiadók versengenek, nagyon fontos, hogy a kiadói verseny demokratikusan, nyíltan, a szabályoknak megfelelően játszódjon le. Ezért nehezen tudtuk elfogadni, hogy a Korona Könyvkiadó kapta meg azt a lehetőséget, hogy a nemzeti alaptantervet igen nagy példányban továbbítsa az iskoláknak, óriási üzlettel, amikor a Korona Könyvkiadó vezetője kétségtelen rokoni kapcsolatban volt Kuncze Gábor miniszter úrral; Kuncze Magdolna volt a Korona Könyvkiadó akkori igazgatója - azóta már nem az.
Most azonban egy veszélyre szeretném felhívni a figyelmet, hiszen tankönyves berkekben már az a tény jelent meg, hogy a minisztérium által leépített tankönyvfőosztály - ahol megszűnt a főosztályvezetői állás, ahol ma már alig dolgozik valaki - területére ismét egy rokon fog kerülni, hiszen Kollár Mariann, a tankönyvkamara elnöke fog ez ügyben feltehetően a jövő évtől vagy lehet, hogy már a félév második felétől dolgozni. Nem lenne jó, ha ismét egy SZDSZ-es politikus rokona kerülne oda; nem lenne jó, ha ez a mendemonda, ami a tankönyvterületen most lejátszódik, igazzá válna.
Szeretném felhívni a Művelődési Minisztérium figyelmét, hogy a tankönyvhasználók érdekeit is képviselni kellene, nemcsak a tankönyvkiadókét.
Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me