HORN GÁBOR

Full text search

HORN GÁBOR
HORN GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Nagyon nehéz helyzetben vagyok mindig, mert időnként olyan könnyen lehet nem igazat mondani ebben a Házban, és az ember nehezen tud ez ellen védekezni.
Dobos Krisztina azt állítja, hogy az igazgatóknak kötelező volt kiküldeni ezt a levelet. Én magam egy iskola vezetője vagyok jelenleg is, és kaptam egy levelet a miniszter úrtól, amelyben megkérnek, hogy amennyiben egyetértek azzal, juttassam el a szülőknek a bizonyítvánnyal együtt. Az ellen nem lehet védekezni, ha valaki ennek az ellenkezőjét állítja!
Azt állítja Pokorni Zoltán, hogy nem kapta meg ezt az anyagot - tudomásom szerint megkapta a minisztériumtól ezt az anyagot. Ezeket a minisztériumi anyagokat természetesen szakértők készítették, nem a minisztérium írta ezeket az anyagokat, nem kormánypárti szakértők, a minisztériumban az ezzel a kérdéssel foglalkozó szakértőktől, a minisztérium főosztályvezetőjétől származnak. Nagyon nehéz az ellen védekezni, ha valaki itt a parlamentben ennek az ellenkezőjét szemérmetlenül állítja - merthogy megkapta!
Nehéz úgy vitatkozni a nemzeti alaptanterv tartalmáról, ha nem tudjuk - vagy elfelejtjük -, hogy ezt a nemzeti alaptantervet az előző kormányzati ciklusban létrehozott Országos Köznevelési Tanács fogadta el, hagyta jóvá szakmailag - tehát egyáltalán nem a kormányzat, hanem egy szakmai testület!
Nehéz azzal mit kezdeni, hogy Pokorni Zoltán fölveti azt a kérdést, hogy a pedagógusok nem is akarják a nemzeti alaptantervet. Ebből a kérdőívből, eredményből, felmérésből az derül ki, hogy a pedagógusoknak majdnem 70 százaléka támogatja a nemzeti alaptanterv bevezetését. Kétségtelen tény, hogy az időpontját illetően, hogy mikor, elsőben, hetedikben (Pokorni Zoltán: Hol?), ebben vita van, mint ahogy nagyon helyes, hogy vita van, és ez a vita tovább folyatódik. Nyilvánvalóan a pedagógusok egy jó része nem örül annak, hogy egy nagy feladat kellős közepette bizony nagyon szűkre szabott időben kell valamit végrehajtani. De azért azt állítani, hogy a nemzeti alaptantervet ma a szakma nem fogadja el tartalmában...
Ezek az észrevételek nevetségesek, amelyeket hallottunk az "Isten, haza, család" ügyében, a pedagógus személyisége ügyében. A NAT csak annyiban jelent a személyiség szempontjából előrelépést - Dobos Krisztina asszony nyilván pontosan tudja (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) -, hogy nagyobb lehetőséget ad az autonóm iskolának, a pedagógusnak a saját maga által elképzelt pedagógiai program megvalósítására.
Azt gondolom, ez a vita itt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) nevetségessé fajulhat akkor, ha állandóan egymással szemben olyanokat állítunk, ami nem igaz, ami nem felel meg a valóságnak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me