DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Meg kell követnem mindenkit, aki hallgatja még ezt a mai ülést, nem mondom, milyen órán. Kellő sertéshizlalási szakértelem híján, de mégis kénytelen vagyok szólni ahhoz, amit Gyimóthy Géza több mint 12 percben elmondott a napirend utáni hozzászólásában.
Van itt egy párt a parlamentben, amely alakulása, illetve a rendszerváltás óta következetes ellenfele a szövetkezeti mozgalomnak, és a szocialista frakció nem tudott olyan törvényjavaslatot ezzel, mármint a mozgalommal kapcsolatosan, a támogatásával kapcsolatosan - lásd a privatizációs törvényben megfogalmazottakat -, amelyeket ez a frakció, a kisgazda frakció, Gyimóthy Gézával az élén ne támadott, és ne pártállami csökevénynek nevezett volna.
Ugyanakkor most mit hallok e késői órán, negyed tizenegykor? - ahogy szokta mondani Gyimóthy képviselő úr: szövetkezésre buzdítsuk a gazdákat. Mi nagyon szívesen buzdítjuk szövetkezésre a gazdákat, hisz eddig is ezt tettük, csak azon csodálkozom, hogy most Gyimóthy Géza miért akarja szövetkezésre buzdítani a gazdákat. Mikor mi buzdítjuk szövetkezésre a gazdákat, akkor a gazdák szívesebben mennek a szövetkezetekbe, még azokba is, amelyek megmaradtak most a rendszerváltás után, és amelyek a nagyüzemi sertéstermelést - amely az egész sertéságazat legnagyobb részét teszik ki - biztosítják, és az egész hazai alapanyag döntő többségét ők állítják elő.
Úgyhogy teljesen elcsodálkoztam ezen a hozzászóláson, és örülök neki, hogy a Kisgazdapárt a szövetkezeti mozgalom élére áll. De nem igazán áll jól neki, mert közben a kormánytól azt várja, hogy a szövetkezetek ellen a magángazdákat differenciáltan támogassák, és fokozott támogatásban részesítsék. Elárulom önnek, mint a húsiparhoz viszonylag közelálló ember, hogy bizony, a felvásárlásnak, az egész árpolitikának és az egész feldolgozásnak egyetlen nagy akadálya van, hogy ez bővüljön: a magángazdáktól sokkal drágább és sokkal rosszabb feltételek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) között tud vásárolni a húsipar. Ez az oka az egésznek, és nézze el nekünk, hogy még a zugkanokat is nem akarjuk mi magunk (Az elnök ismét jelzi az időkeret leteltét.) kiváltani!

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me