DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő úr! Elöljáróban szeretném hangsúlyozni, hogy a közlekedéspolitika céljainak megfelelően határozottan növelni kívánjuk a környezetbarát, költségkímélő vízi közlekedés szerepét az áruszállítás terén is. Ezt szolgálják az éppen most folyó, a dunai közlekedés javítását szolgáló intézkedések és előterjesztések is.
Ez a szándék vezérelte a kormányt akkor is, amikor a kedvező beszerzések engedélyezésével segítette a tengeri hajópark megújulását. Az eddig megvásárolt hajók közül a Pannon Sea-t - a Mahart tájékoztatása alapján - a hitelszerződésben rögzített feltételek miatt valóban Máltán lajstromozták, ez az eljárás azonban még nem tekinthető lezártnak. Jelenleg részletes közigazgatási vizsgálat van folyamatban, amelynek eredményéről a befejezést követően képviselő urat készséggel tájékoztatom, annál is inkább, mert ebben az esztendőben reményeink szerint még legalább egy hajó be fog érkezni, és nyilván annak a lajstromozásáról is gondoskodni kell. A jelenleg állományban lévő tengeri hajókat az 1993. évi nettó könyv szerinti értéken tartják nyilván. Ez a fajlagos érték semmiképp sem hasonlítható az eladási árhoz, mivel az utóbbi a piac mindenkori értékítéletétől függ.
A képviselő úr által említett vagyonértékesítések minden esetben a tulajdonosi jogokat gyakorló ÁPV Rt. engedélyével történtek, a tőle kapott információk szerint a leányfalusi üdülőt két évi nyilvános és eredménytelen hirdetés után a vagyonértékelésnek megfelelő összegben az üzemi tanács egyetértésével adták el.
Az Interlieghter Nemzetközi Hajózási Vállalatban az alapító kormányközi egyezmény szerint 25 százalékos magyar részesedés képviseletére a Mahart Rt. mindenkori vezérigazgatója kapott felhatalmazást. Ukrán részvétel nincs, mivel Ukrajna 1993-ban felmondta a megállapodást.
Végül, utolsó kérdésére válaszolva: nem fenyegeti létbizonytalanság a jól képzett magyar tengerészeket. E területen munkaerő-felesleg nincs, inkább átmeneti hiány jelentkezett a fedélzeti tiszti állományban, amelynek ideiglenes pótlására külföldieket is kellett foglalkoztatni. A tervezett hajóbeszerzések további lehetőséget fognak nyújtani a munkalehetőségekre. Úgyhogy meggyőződésem, hogy ez a kérdés átmeneti és meg fog oldódni.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me