DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Az egységes rendőrségi és ügyészségi bűnügyi statisztika adatfelvételre vonatkozó szabályai szerint a feljelentések regisztrálása a megfigyelt ügyben megállapított legsúlyosabb minősítésű bűncselekmény feltüntetésével történik, és az nincs jelölve, hogy az adott cselekményt az ingatlan-nyilvántartással kapcsolatban követték-e el. A szóban forgó jogsértések jellegüknél fogva csalás, hűtlen kezelés, sikkasztás, vesztegetés bűncselekmények elkövetésének eszközcselekményeként, módszereként alkalmazott okirat-hamisításban nyilvánulnak meg. Ebből következően a statisztikai adatok nem állnak rendelkezésre arról, hogy valamely időszakban hány esetben valósult meg az ingatlan-nyilvántartással összefüggésben bűncselekmény.
Arra a kérdésére vonatkozóan pedig, hogy mit kívánunk tenni az ingatlan-nyilvántartással, földügyi szakigazgatással kapcsolatban, azt kell hogy válaszoljam, hogy mind az ingatlan-nyilvántartás, mind a földügyi szakigazgatás központi irányítását a Földművelésügyi Minisztérium, illetve a földművelésügyi miniszter látja el. Tehát itt ezen a területen a Belügyminisztériumnak nincs kompetenciája, illetve nagyon kicsi ez a kompetencia. Ugyanakkor - pontosan az ön által felvetett problémák miatt - a bűnüldöző szervek az ilyen jellegű bűncselekmény-típusok megelőzhetősége érdekében az elmúlt években számtalan esetben szorgalmazták az ingatlan-nyilvántartás oly módon történő megreformálását, hogy az valóban megfeleljen a közhitelesség követelményének. Talán ennek betudhatóan is komoly eredménynek kell tekintenünk azt, hogy már döntés született. A kormány a múlt hónapban, május 29-ei ülésén megtárgyalta és elfogadta az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényjavaslatot.
Ami pedig arra vonatkozik, hogy vajon vagyonvesztés előtt állnak-e az önkormányzatok, arra már képviselő úr kérdésében megadta a választ, hisz az önkormányzatok a törvény erejénél fogva kapták meg az őket megillető vagyonrészt, így az ingatlan-nyilvántartásba való késedelmes bejegyzés egyértelműen nem eredményezheti az önkormányzatok vagyonvesztését. Ugyanakkor az egyes önkormányzatok és a földhivatalok között kötött megállapodások célja, hogy gyorsabbá váljon az állampolgárok ingatlan-nyilvántartási ügyeinek az intézése. Az önkormányzatok ebben közreműködő tevékenységüket önként vállalják, ezért a megállapodások teljesítése adott esetben nem problémamentes; de ha nem problémamentes, akkor ezeket felfüggeszthetik, akár meg is szüntethetik.
Így tehát azt kell mondanom, hogy az az interpellációból is kitűnik: ilyen megállapodások előtti akadályok nem az önkormányzatok oldaláról vetődnek fel, és részben ezért, részben pedig e tevékenység önként vállalt jellege miatt nincs lehetőség az eseti problémák központi intézkedéssel való megoldására.
(15.30)
Összefoglalóan: mivel a bűncselekmények regisztrálása oly módon történik, hogy a súlyosabbakat regisztrálják, és ily módon az eszközbűncselekmény nem kerül regisztrálásra, nincs nyilvántartási adat arra vonatkozóan, hogy az ingatlan-nyilvántartással kapcsolatban mennyi bűncselekményt követnek el.
Másrészt itt a kompetenciahiányt is meg lehet állapítani más vonatkozásban, hiszen a Földművelésügyi Minisztérium az igazgatás, valamint a jogszabályok megalkotásának fő kötelezettje és jogosultja.
Harmadsorban pedig azt kell mondanom, hogy az önkormányzatokat - tekintettel arra, hogy törvény erejénél fogva kapták meg - az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzés késedelme miatt vagyonvesztés nem érheti.
Köszönöm szépen, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me