SASVÁRI SZILÁRD

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A probléma számomra az, hogy a földhivatalt én egy olyan jogállami alapintézménynek tartom, amely szükséges ahhoz, hogy a tulajdoni nyilvántartás kapcsán a polgárok, önkormányzatok, intézmények tisztában legyenek azzal, hogy az ő tulajdonukhoz hozzáfér-e valaki jogtalanul vagy sem. Nem akarok újságokból idézni önöknek olyan konkrét eseteket, amikor valaki úgy ébredt fel, hogy becsöngetett a postás, és megkapta az értesítőt, hogy jól működik a földhivatal, és tájékoztatja őt, hogy lakását már átvezették egy másik tulajdonos nevére. Jó néhány ilyen eset van, tisztelt államtitkár úr!
Azt gondolom, hogy azért szükséges a minisztériumok közötti összehangolt cselekvés - és cselekvésről beszélek! -, hogy az ilyen eseteket elkerüljük. Azt gondolom, hogy az e területen történő csalások, okirat-hamisítások megelőzéséhez ez járul hozzá.
Ezért tettem fel önnek ezt a kérdést, hiszen a közhitelesítés, a polgárok kiszolgálása az egy vonatkozása az ingatlanbejegyzésnek, a másik vonatkozása pedig az, hogy ennek hiányában milyen visszaélések történhetnek.
Hadd mondjam el azt is, hogy lehetséges, hogy az önkormányzatokat nem éri vagyonvesztés, amikor nem jegyzik be a földhivatalba az ingatlanokat. Azonban a vagyongazdálkodásuk szempontjából, a bevételük szempontjából kulcskérdés, hogy tudnak-e olyan ingatlanról, tudnak-e minden olyan ingatlanról, ami az ő birtokukban van. És az a helyzet, hogy Budapesten és Magyarország több településén nem minden ingatlanról tudnak az önkormányzatok, és ez nem rajtuk múlik - ez azon múlik, hogy mennyire korrektek az adatok.
Végezetül egy dolgot gondolok elmondani itt: ez pedig úgy szól, hogy mindaddig, amíg nem lesz rend ezen a területen, addig lehetőség van visszaélésre. És én azért interpellálok ebben az ügyben, és azért nem fogadom el ezt a választ, mert azt szeretném, hogy rend legyen ezen a területen, és a polgárok, az önkormányzatok is biztonságban lehessenek ebben a vonatkozásban.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me