DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az országban jelenleg a megyei és a helyi bíróságokon 2310 engedélyezett bírói hely van, ha ehhez hozzászámoljuk még a Legfelsőbb Bíróságot is, akkor valamivel több mint 2400 bíró dolgozik, dolgozhat Magyarországon, és az egész országban összesen hét esetben adott felmentést az igazságügyi miniszter az elmúlt években; nyilván azokról az esetekről beszélek, ahol ez a felmentés ma is megvan, ma is hatályos. Ebből a hét esetből mindössze három olyan, ahol azonos bíróságon belül van meg ez az összeférhetetlenség, pontosabban az együttalkalmazási tilalom, a többinél a megyén belül valósul ez csupán meg.
Az elmúlt években egyetlenegy olyan panasz nem érkezett, amikor az állampolgárok a bírói elfogultságra hivatkoztak volna, ami összefüggésben lett volna az együttalkalmazási tilalommal. Tehát a jogkereső állampolgárok részéről ilyen probléma nem merült fel.
Azt hiszem, elmondható, hogy valóban nemcsak a törvény betűjének, hanem a törvény szellemének megfelelően is csak igen kivételesen, indokolt esetben adja meg a felmentést a miniszter úr; több esetben egyébként el is utasította az ilyen irányú kérelmet. Annak ellenére, hogy az adott területről nagy társadalmi nyomás nehezedett rá - egyébként számos olyan ok miatt, amelyek méltányolhatóak lettek volna -, a minisztérium vezetése kitartott amellett, hogy valóban kivételesen alkalmazza ezt a szabályt.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(14.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me