DR. HASZNOS MIKLÓS

Full text search

DR. HASZNOS MIKLÓS
DR. HASZNOS MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Elfogadtunk egy olyan törvényt, amire szükségünk volt az európai uniós csatlakozás miatt.
Annak ellenére, hogy szükségünk volt a törvényre, a kereszténydemokraták nemmel szavaztak. Ezt szeretném nagyon röviden megindokolni, ugyanis ritka az olyan törvény, aminek ez a sorsa: egy aránylag nem nagy terjedelmű törvény - és tessék megnézni, hány módosító javaslat érkezett hozzá! A módosító javaslatoknak egy nagyon érdekes koreográfiája van. Eleinte mindkét oldalról, kormánypárti, ellenzéki oldalról is olyan módosító javaslatok érkeztek, amelyek, hogy úgy mondjam, a társadalom érdekeit szolgálva próbálták korlátok és keretek közé szorítani a reklámszakma tobzódását. Miután ezek a módosító javaslatok megjelentek, megindult egy hatalmas lobbytevékenység.
Azt kell mondjam, fejet kell hogy hajtsak a reklámszakma lobbyja előtt: hatásosabb és eredményesebb volt, mint a vízügyi lobby annak idején Bős-Nagymaros kérdésében. Mert ugyanis mi történt ezzel a törvénnyel? Szép csendben felpuhultak mindazok a dolgok, amik tulajdonképpen korlátozást jelentettek volna. Óriási korlátozásnak könyvelik el azt, hogy például az ifjúsági mozielőadások előtt nem lehet alkoholt és dohányt reklámozni. Ha így haladunk, és ahogy a törvényben biztosítva van a reklámszakma, hogy úgy mondjam, önszabályozása, akkor esetleg még olyan korlátozásokat is el fogunk érni, hogy, mondjuk, a vasárnapi istentisztelet közvetítése közben nem lehet majd intimbetéteket reklámozni.
Tehát oda jutott ez a törvény, hogy jóformán már egyáltalában nem a közjót szolgálja; született egy kerettörvény, aminek a végrehajtására, hogy úgy mondjam, biankócsekket kaptak az önszerveződések. Ha egy olyan állapot lenne, mondjuk, a közúti közlekedésben, hogy nem kell jogszabály, majd az autóklub és az autójavítók önszabályozással megoldják, hogy hol kinek lesz elsőbbsége, és milyen műszaki állapotban kell egy autónak a közúti forgalomban részt vennie.
Ezért nemmel szavaztunk, és azt várjuk, hogy a következő ciklus - ami már csak egy év kérdése, mert ebben a ciklusban már nyilván nem jut rá idő - majd hoz egy valódi reklámtörvényt, ami megfelelő módon a közjót szolgálja. Köszönöm. (Taps a Kereszténydemokrata Néppárt padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me