KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Elengedhetetlen, hogy két percben reflektáljak Jauernik képviselőtársam hozzászólására.
Én megértem az ő aggódását, megértem, hogy szeretne többletforrásokat az önkormányzati szférába átcsoportosítani, mégis azt kell mondjam, hogy a kormány is felelősen járt el. Felelősen járt el akkor is, amikor a gyermekvédelmi törvényt beterjesztette a Házhoz, amikor a költségvetési törvényre javaslatot tett, és most is, amikor tulajdonképpen egyetért a szociális bizottság javaslatával.
Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a költségvetési törvény elfogadásakor ismert volt a gyermekvédelmi törvény javaslata, ismert volt a várható hatása. A kormánynak a költségvetési törvény nem biztosít szabad kezet abban, hogy bármikor tetszőlegesen átcsoportosíthat a 4 milliárdos tartalék terhére, hanem átcsoportosíthat akkor, amikor egy többletfeladat megjelenik. Nevezetesen ez a többletfeladat akkor fog megjelenni, amikor hatályba lép a gyermekvédelmi törvény, és bármilyen nagy feszültség is van ezen a területen a társadalomban, a kormánynak akkor lesz lehetősége erre, illetve akkor lehet majd folyósítani ezt az összeget gyermekvédelmi célra, amikor azt a gyermekvédelmi törvény lehetővé teszi.
Azt is szeretném elmondani, hogy a költségvetési törvény, figyelemmel a gyermekvédelmi törvényre, nem irányzott elő kevesebb normatívát az önkormányzati szférában, hanem a többletfeladathoz rendelt egy többlet-előirányzatot tartalék formában. Ennek a felhasználása - tekintettel arra, hogy a törvény hatálybalépése néhány hónapot csúszott - nyilván nem történhet meg ebben az évben, és ennek a tartaléknak egy részére gondolta ezt a kormány, és ezért támogatja a szociális bizottság költségvetési törvényt módosító javaslatát, mert szintén nagyon fontos területekre szükséges lenne átcsoportosítani.
Tehát kérem a tisztelt Házat, hogy támogassa a szociális bizottság javaslatát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me