DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ

Full text search

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ
DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A T/4517. számon beterjesztett, az állam tulajdonában lévő vállalkozói vagyon értékesítéséről szóló 1995. évi XXXIX. törvény módosítását célzó törvényjavaslat mellékletében az előterjesztő felsorolja többek között azokat az állami tulajdonban levő, mezőgazdasági tevékenységet folytató részvénytársaságokat, amelyeknek állami tulajdonrészét egységesen 50 százalék plusz egy szavazatban kívánják meghatározni, illetve privatizáció esetén megtartani.
Úgy tűnik, hogy az említett mellékletben felsorolt mezőgazdasági társaságok privatizációját a fűnyíróelv alapján kívánja a kormány elindítani és lefolytatni. Hogy ez jogos-e, nem tudhatjuk, mert nincsenek ismereteink, pontos tudásunk nincs a jelen állapotról, ugyanis az előterjesztéshez nem kaptuk meg megfelelő időben azokat a háttéranyagokat, amelyek alapján eldönthettük volna, hogy ezek közül a gazdaságok közül melyik hogyan működik. Ha áttanulmányozzuk az ülés alatt megkapott anyagot, megtudhatjuk, hogy melyik jár csődközelben, melyik nyereséges, melyiknél létfontosságú a tőkeemelés, bár valószínű, hogy valamennyi társaság tőkeszegény, hiszen ez jellemző az egész mezőgazdaságra.
Nem kívánom minősíteni a háttéranyag szétosztásának módját és idejét, de nem hiszem, hogy az országgyűlési képviselők szégyene, hogy a tárgyalás alatt, a vita során megkapott anyagból nem tudtak felkészülni. Én legalábbis nem tudtam úgy felkészülni, és nem tudtam úgy áttanulmányozni, hogy az itt tartalmazott anyagok alapján érdemleges véleményt tudnék kialakítani a témáról. Talán a holnapi bizottsági ülésre ez sikerülni fog.
Ezek a mezőgazdasági társaságok, gazdaságok azzal a céllal maradtak úgynevezett tartós állami tulajdonban, hogy speciális állami szolgáltató feladatokat végezzenek a magyar mezőgazdaság vagy a mezőgazdasági szakemberképzés érdekében.
A törvényjavaslat előterjesztését megelőzően át kellett volna tekinteni ezen feladatrendszer aktualitását. Ez nem történt meg, pedig szükséges ez az elemző munka legalább a döntéshozatal előtt. Mert ha ezek a feladatok - mint például a kutatás, oktatás, innováció, génállomány-megőrzés és -fenntartás s a többi - továbbra is élnek, akkor egyértelműen csak olyan mértékben kellene a magánosítást elvégezni, hogy a gazdaságok fizikai és szellemi munkásainak tulajdonosi érdekeltségét megteremtsük. Ez lenne az a 25 százalékos részvénycsomag, amelynek most az érdekelt dolgozók búcsút mondhatnak. Talán jogosan tiltakozik a Medosz-szövetség az előterjesztés ellen, hivatkozva a kormány, a privatizációs miniszter, sőt a miniszterelnök úr többszöri ígéretére, miszerint a tartós állami tulajdonban lévő mezőgazdasági társaságok 75 százalékon felül privatizálható 25 százalékos részvénycsomagját a dolgozóknak, illetve a vezetőknek ajánlják fel. Én ezzel egyetértek, de talán nem kellett volna ezt megígérni, vagy ha megtörtént, mindenképpen jó lenne betartani ezt az ígéretet.
Visszatérve az említett állami feladatokra: nehezen képzelhető el, hogy a 49 százalékban magántulajdonosokra az állam komoly anyagi áldozatok nélkül ráerőszakolhatja szakmai elképzeléseit. Ha viszont nincs szükség e célból valamennyi, ez ideig ebbe a kategóriába sorolt társaságra, akkor a feleslegeseket talán 100 százalékban privatizálni kellene, így teremtve tiszta rendszereket.
Tehát fontosnak tartom, hogy tisztázzuk először ezeket az alapkérdéseket, és csak utána döntsön a parlament. Természetesen ez időigényes feladat, viszont ezzel az erőltetett menettel az Országgyűlés csak újabb jogselejtet gyárthat. Ily módon igaz, hogy lehet az államnak 13 milliárd forint bevétele az érintett társaságok magánosításából, de a selejt bosszúja hosszú távon bizonyosan bekövetkezik.
Tisztelt Ház! A kormány tervei között szerepel a földtörvény módosítása is. Nagy Frigyes miniszter úr a mezőgazdasági bizottság ülésén hitet tett a belföldi jogi személyiségű társaságok földtulajdonszerzésének engedélyezése mellett. Nem alaptalan a gyanú, hogy ez a szándék az állam tulajdonában levő mezőgazdasági társaságok privatizációjának szolgálatában is áll. Világos, hogy a földtulajdonszerzés lehetősége a magyar földpiaci árak mellett felértékeli az állami földön gazdálkodó társaságok vagyonát, azaz így válik kedvessé a tőkeerős befektetők számára az eladó menyasszony, amely lehet, hogy néhány esetben kissé csúnyácska.
Tisztelt Ház! Azt hiszem, elég rövid voltam. Nagyon röviden ennyit kívántam előadni a tartós állami tulajdonban lévő mezőgazdasági társaságok tervezett privatizációjával kapcsolatban, mert a téma egyéb vonatkozásai nem tartoznak szorosan az előttünk lévő törvényjavaslat tárgykörébe, bizonyos általános megállapításokat pedig Demeter Ervin képviselőtársam már elmondott.
Remélem, hogy a parlamenti többség felelősebb és bölcsebb része ilyen formában nem fogadja el az előterjesztett törvényjavaslatot, amit az MDF - mint hallottuk - elutasít.
Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me