AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Sajnos a közgazdaság sem egészen precíz fogalmakkal dolgozó alkalmazott tudomány. A zavart itt valószínűleg az okozza, hogy három különböző kategóriát felváltva használnak a gazdaságpolitikusok és az agrárszakemberek, és ebből következően, ha nem ugyanazt hasonlítjuk össze ugyanazzal, akkor ebből félreérthető információk következnek.
Tulajdonképpen három típusú mutatószámot szoktunk használni. Az egyik: szűken véve azok a támogatások, amelyeket az agrártámogatási rendelet határoz meg. A másik: kicsit szélesebben a mezőgazdasággal összefüggő támogatások. A harmadik kategória a vidék, amely borzasztóan szélesen fogalmaz.
A konkrét 140 milliárdot próbálnám meg levezetni, és azt gondolom, ez világossá teszi, hogy miről is van szó. Tehát az agrártámogatási rendelet által meghatározott körben '97-ben 93,3 milliárd volt a támogatás, és jelenleg 110-zel számolunk a következő esztendőre. Ez az, amire azt mondjuk, hogy ez egy közel 18 százalékos növekedés, amely pontosan megegyezik a GDP folyó áras növekedésével, és ebben fejeződik ki a legjobban ez a preferencia, amit ez a terület kapna. Ehhez jön még 8,3 milliárd saját bevétel, tehát összesen 118,3-at lehet kihelyezni. Az FM-fejezeten belül vannak még ágazati célelőirányzatok - állatkártalanítás, járványvédelem -, együttesen 6,8 milliárd. A PM-fejezetben van az agrárgazdaságra jutó összeg, 0,8 milliárd, és különböző adókedvezmények - társasági adó és különösen a gázolaj fogyasztási adójának visszatérítése -, amely együttesen 14,1 milliárd. Mindezek együttesen hozzák ki a 140 milliárdot, amely még mindig a mezőgazdasággal közvetlenül összefüggő számot jelenti.
Ha a vidéket is bekapcsolom, akkor már el fogjuk érni ezt a GDP 2,5 százalékának megfelelő összeget, amivel kapcsolatban politikai ígéret hangzott el. Remélem, hogy egy kicsit világosabbá tudtam tenni ezeket a számsorokat.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me