DR. TOKAJI FERENC

Full text search

DR. TOKAJI FERENC
DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Alelnök Asszony! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt hét híradásai, e nagy visszhangot kiváltó ügyek, azok számát és súlyát tekintve is jogosan borzolják a közvéleményt, ez szükségessé tette ezen kérdés feltételét.
A jelenlegi állapotokat ismerők tudják, hogy az APEH és a VPOP információs rendszere több helyen sajnos nem kapcsolódik össze. Ennek köszönhetően azonos feladatok találhatók mind a két szervezetnél. E feladatok együttes elvégzése véleményem szerint még nem jelenti a szervezetek összevonását, de az összetartozó ügyek ellenőrzésének koncentrálását viszont igen.
A mai állapot kifejezetten kedvez a feketegazdaság szereplőinek, akik közül egyesek a törvény kijátszását már profi szinten művelik, mások úgymond kockáztatnak, hátha nem jönnek rá ügyeskedéseikre. Csak találgatni lehet a milliók és a milliárdok nagyságrendjét, amely a feketegazdaságot gyarapítja. A közvélemény gyakran úgy véli, hogy a hatóságok egymás között tehetetlenkednek. Ezen érzésüket a mindennapi gyakorlatokból, híradásokból, botrányokból folyamatosan és folytonosan igazolni látják, teszem hozzá: sajnos.
Az ügyek közül elég gyakran lehet nevesíteni jó néhányat, de nevesítsünk egyet, amely ugyancsak nagy publicitást kapott a közvélemény előtt, ez az úgynevezett Rasputin-vodka ügy, amely azt jelenti, hogy 1993 és '96 között 6 millió liter hamisított vodkát gyártottak Magyarországon, majd exportáltak a volt tagállamokba. Az ügyet mégsem a hatóságok leplezték le és vált ismertté, hanem az érintett cég külföldi panaszai alapján jutott tudomásunkra. Ez aggasztó. Nem véletlen, hogy a közelmúltban a hatóságok ezen ügyet állatorvosi lóként kezdték emlegetni. De természetesen egy sor más ügyet is lehetne nevesíteni, de ezen kérdésnek nem ez a célja, hanem az információs rendszer teljes összehangolását szorgalmazná a feketegazdaság visszaszorítása érdekében.
Kérdésem: mikorra tervezi a Pénzügyminisztérium (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) az APEH és a VPOP információs rendszerének teljes összehangolását?
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me