DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A környezetszennyezés egyik legveszélyesebb problémájára szeretném felhívni az ön figyelmét, nevezetesen a szennyvizek kezelésére. A kérdésből fakadó gondok közismertek, közkeletű szóval a csatornázás problémáiról van szó. A szennyvizek összegyűjtése, elvezetése és tisztítása minden önkormányzatra rendkívüli terheket ró. Ma már az állami beruházások helyett a helyi közösségeknek kell ezt a feladatot megoldaniuk.
A települések életében mindig nagy megterhelést jelentő csatornázási munkálatok akkor nevezhetők sikeresnek és hatékonynak, ha azok hosszú időre szólnak. Ezért érthetetlen, hogy Magyarországon a szennyvízgyűjtő csatornák telepítésekor a Nyugat-Európából már régen száműzött, a legprimitívebb műanyagból, a PVC-ből készített csatornacsöveket kezdik alkalmazni.
Miért káros ez az ország számára a Független Kisgazdapárt megítélése szerint?
A PVC rendkívül veszélyes anyag, mert gyártásánál ólmot, cinket és más káros vegyületeket alkalmaznak, színező anyagai a króm- és ólomtartalmú vegyületek. Mindezek alapján elmondható, hogy a PVC-csövek minden olyan nehézfémet tartalmaznak, amelyek rendkívül veszélyesek az élővilágra, az emberre, mert ezek a vegyszerek, nehézfémek kioldódva bekerülnek a környezetbe, a talajvízbe, az ivóvízbe, az élelmiszerbe.
Az alkalmazott beton, vasbeton, kőanyag, azbesztcement és PVC-csövek közül az utóbbi előállításának a legnagyobb az energiaigénye. Miért az importált kőolajból pazarló energiafelhasználással előállított PVC-k kerülnek előtérbe más olcsóbb anyagokkal szemben?
A szennyvízcsatornák kialakítására, tervezésére az Országos Vízügyi Hivatal műszaki irányelveket léptetett életbe. Meglepő módon az 1990-es évek elején a műszaki irányelveket átalakították, hogy a szűk keresztmetszetű PVC-csöveket csatornacsőként alkalmazhassák; sőt, mivel ezen csatornacsövek nem teherbíró építőelemek, ezért egész egyszerűen a statikai méretezésre vonatkozó szabványelőírást hatálytalanították.
Az Európai Közösség tagállamaiban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) szigorúbbak az előírások, ezért várom az írásban feltett kérdésekre a megtisztelő válaszát miniszter úrnak. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me