SASVÁRI SZILÁRD

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Nagyon röviden szeretnék három pont mellett érvelni.
Először hadd kezdjem az időben később levő, a 17. §-hoz benyújtott módosító javaslatunkkal, amivel azt céloztuk meg, hogy ez a törvényjavaslat szóljon arról, hogy a társasházban a társasházi lakók számára mi minősül, mi minősíthető közös költségnek. Ezt azért tartottuk szükségesnek, és tartjuk ma is szükségesnek, mert a legtöbb vita a társasházakban abból adódik, hogy ki fizeti és ki nem fizeti a közös költséget. Abban a pillanatban, ha egyértelművé tesszük a törvényjavaslatban, hogy mi minősül közös költségnek, szűkítjük a vita lehetőségét, és egyértelművé válik az, hogy minden olyan típusú költség, amelyik a nem lakás célú helyiség, lakás és tárgy fenntartásának, felújításának a költsége, a közös költséget tartalmazza. Minden ezen kívüli költség köthető lakásokhoz, köthető tulajdoni hányadhoz, köthető az adott lakásban lakó emberek számához. Ezt a törvényjavaslat, nagyon helyesen, szabaddá is teszi, hiszen azt mondja, hogy az alapító okirat vagy a szervezeti szabályzat másként is dönthet, mintsem arról, hogy tulajdoni hányad szerint terhelik az adott tulajdont ezek a költségek. Így tehát azért is tartottuk fontosnak ennek meghatározását, mert ez tartalmazza a felújítási költségeket is.
Számunkra a magyar lakásvagyon szempontjából nagyon fontos az, hogy kedvezmények sorakozzanak fel a kötelezettségek mellé. Így tehát ha valamely társasház felújítási alapot képez, annak továbbra is rendelkezésére álljon az a kedvezményes kamatozású hitellehetőség, amit most szolgáltatnak számára.
A további javaslatunk, amelyet a társasházi törvény e tárgyalási vitaszakaszában mi kiemelendőnek tartunk, a 61. pontban szerepeltetett javaslatunk, amelyik tulajdonképpen arról szól, hogy a lakók hétköznapi életét hogyan lehet úgy szabályozni, hogy egyfajta tisztességes, közös élet alakulhasson ki. Ezért minden olyan tevékenységet, amely a lakások bérbeadása útján a lakók nyugalmát zavarná, mi olyan tevékenységnek tartjuk, amelyet legalábbis a közgyűlés elé kell vinni.
Az 54. pontban leírt módosító javaslatunk pedig azt kívánja egyértelműsíteni - ez talán a törvény e szakaszából ki is derül, mégis az egyértelműsítést szükségesnek tartjuk -, hogy azokban az esetekben, amikor a bérbe adás útján történik a hasznosítása az adott lakásoknak, akkor is a törvény egyértelműen rögzítse azt, hogy minden e lakással fennálló közös költség vagy bármi, a közösség felé megnyilvánuló költségbefizetés egyértelműen a tulajdonost terhelik. Azt pedig, hogy a tulajdonos az adott bérlővel hogyan állapodik meg, a kettőjük között fennálló jogviszony tartalmazza majd. De mindenképp az a legfontosabb, hogy a társasházakkal szemben olyan egyértelmű viszony jelenjen meg, amiből következik az, hogy kit terhel a társasház fenntartásával kapcsolatos közös költség. Ez a tulajdonosé legyen, és a tulajdonos ezt a költséget vagy ráterheli a bérlőre, vagy nem terheli rá, ez a kettőjük közötti jogviszony.
A törvény részletes vitájának e szakaszához ezeket kívántam elmondani. Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me