BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Örülünk ennek a gazdaságpolitikai kérdésfelvetésnek és ennek a gazdaságpolitikai minivitának, ami az érzékelteti, hogy vannak azért olyan fontos kérdések ebben a Házban, ahol a szabaddemokrata frakció is egyet tud érteni azzal, amit a kormány képviselője mond. (Derültség az MSZP soraiból.)
Azzal szeretném kezdeni, hogy felmerült az a kérdés: elég-e, ha a külföld örül annak, amit a gazdaságpolitikai mutatók mondanak? Nem elég, de ha valaki megnézni azt, hogy mit mondanak a vállalkozók, sőt a legutóbbi közvélemény-kutatás szerint hogyan látják az állampolgárok, mennyire bizakodóak, akkor azt látja, hogy a belföldi közvéleményben is elmozdulás van egy optimistább irányba. (Dr. Torgyán József: Majd meglátják a választásokon!)
Ez a fejlődés, amiről itt a pénzügyminiszter úr beszélt, azt mutatja, teljesen téves volt az az ellenzéki feltevés, hogy 1998-ra csak ugyanoda jutunk vissza, ahol 1994-ben voltunk, hiszen már most, 1997-ben látható, hogy magasabb növekedési ütem, alacsonyabb inflációs ráta mellett a külső és a belső egyensúly is jóval kedvezőbb alakul és az irányzata is kedvezőbb, mint 1994-ben volt.
Nem következett be az, amivel minket a Fidesz riogatott, hogy amint megindul a növekedés, elromlik az export és az import aránya. Ma is gyorsabban nő az export, mint az import, miközben gyorsult a növekedés.
Felmerül az a kérdés, Kádár Béla képviselő úr arról beszélt, hogy nem a belföldi folyamatoknak, nem a kormány tevékenységének, hanem külső folyamatoknak köszönhető az, amit tapasztalunk. Nos, akkor Csehországban és Szlovákiában nem ugyanazok a külső folyamatok vannak? De ugyanabban a külső környezetben, miután a hazai gazdaságpolitika nem volt olyan bölcs és kemény, mint Magyarországon, ennek megfelelően romlott a gazdasági helyzet, miközben nálunk javult, és ott megbukott egy kormány gazdaságpolitikai okokból (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), miközben nálunk stabil tud lenne a kormány.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me