DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Nincs könnyű helyzetben, aki szeretné megfejteni, hogy mi a kormánynak az álláspontja. Az elmúlt percek is erre jó tanúbizonyságot adtak, és az elmúlt hetek vitái és az elmúlt hét vitái is ezt mutatják. Tudniillik az alapvető helyzetről nagyon kevés szó esett. Nevezetesen arról, hogy az országban a megdöbbenést, ha úgy tetszik, a felháborodást az váltotta ki, hogy a magyar kormány képviselője egy olyan álláspontot képviselt, amiről a mai napig nem sikerült tisztázni, hogy a kormány álláspontja, az ő álláspontja, vagy pedig csak egy rögtönzött javaslat.
Ha azt az álláspontot megnézzük, amelyet a kormány képviselője elmondott, szöges ellentétbe ütközik naponként egy miniszternek a nyilatkozatával, egy másik miniszternek a nyilatkozatával, vagy a koalíciós partnernek a véleményével. Teljesen egyértelműen látszik, hogy a kormányon belül ebben a kérdésben, a kérdés megítélésében mindenféleképpen olyan mértékű nézetkülönbség mutatkozik, ami ebben a kérdésben egy válságos helyzetet is jelent. Megítélésünk szerint a kormány ebben a kérdésben válságos helyzetbe került.
A mai napig nem sikerült tisztázni, hogy kit és hogyan képviseli az a politikai államtitkár, aki erre még megfelelő felhatalmazással sem rendelkezik az Országgyűlés részéről, hiszen az erre elindított tárgyalások eredménytelennek bizonyultak. Az a konszenzus, ami a kezdet kezdetén volt, a miniszterelnök úr megítélésünk szerinti mulasztása révén nem jutott el olyan szintig, hogy egy parlamenti bizottság álljon fel az álláspontok tisztázására.
(15.50)
Kit képvisel a magyar kormány megbízottja - a politikai államtitkár úr - a tárgyalásokon? (Dr. Szabó Zoltán: A magyar kormányt.) A magyar kormányt? A magyar kormány véleménye nem tisztázott; miniszterek ellentmondásosan és eltérően nyilatkoznak. Nem lehet kideríteni, hogy milyen döntés született a kormány ülésén! A jegyzőkönyvet nem lehet előkeríteni! Egyszerűen nem lehet tudni, hogy ki, miért, milyen kormányálláspontot képvisel! Az teljesen egyértelmű, hogy az Országgyűlés álláspontját nem képviselheti a tárgyalódelegáció vezetője, és azok a kísérletek, amelyek arra törekedtek, hogy az Országgyűlésben egységes vélemény alakuljon ki, kudarcba fulladtak. Úgy látjuk, hogy a miniszterelnök úr még a kormányán belül sem tudta megteremteni a véleményazonosságot, nemhogy a parlamenten belül, és ez egy - kormányon belüli - válságos helyzetet eredményezett. (Zaj.)
A történelmi előzmények kedvéért azért fontos megemlíteni, hogy a szerződés 1977-ben köttetett; elképzelhető, hogy önök között nem volt, aki ebben tevékenyen részt vett, de ez alapvetően az életkoruknak köszönhető, és nem másnak; úgy gondolom, más szempontok nem biztos, hogy akadályozták volna ebben.
Lényeges momentum történt 1988-ban és 1989-ben. '88-ban - mint ahogy Pokorni Zoltán képviselőtársam utalt rá - az építkezés felgyorsítása történt Horn Gyula akkori külügyi államtitkár előterjesztésében és tevékeny támogatásával. 1989-ben történt a második lényeges lépés, amikor a Németh-kormány leállította az építkezést. Ez a leállítás vezetett oda, hogy a Magyar Köztársaságnak a későbbiekben fel kellett mondania ezt a szerződést. Az, hogy ebben az akcióban, illetve mind a '88-as, mind a '89-es lépésben és döntésekben a Magyar Szocialista Párt jelenlegi vezetői nem vettek részt - enyhén szólva is azt kell mondjuk -, nem helytálló, hisz abban a kormányban - Németh Miklós kormányában - részt vett miniszterelnök-helyettesként a jelenlegi pénzügyminiszter, külügyminiszterként ön, miniszterelnök úr, pénzügyminiszterként pedig az ön frakciójában levő képviselő.
A Magyar Demokrata Fórum úgy ítéli meg, hogy létre kell hozni - elsődlegesen a kormányon belül - az egyetértést, hisz a Szabad Demokraták Szövetsége naponta más-más véleményt, a kormányétól merőben eltérő véleményt hangoztat, és ezt követően meg kell találni a módját a magyar tárgyalódelegáció pozíciójának erősítése érdekében, hogy minél szélesebb körű parlamenti egyetértés jöjjön létre. Ezért a Magyar Demokrata Fórum ismételten megerősíti azt a javaslatát, hogy parlamenti ad hoc bizottság kerüljön felállításra, ami a tárgyalások menetét felügyelné, és az álláspontok kialakításában megfelelő szakértői hátteret tudna teremteni. Erre - a parlament keretei között - meg lehet és meg kell találni a lehetőségeit.
A Magyar Demokrata Fórum nyitott arra, hogy egy olyan parlamenti bizottság, amely megfelelő közjogi jogosítványokkal rendelkezik, ezt a munkát elkezdje és elvégezze. Ennek jelenleg - a mi tudomásunk szerint - egyetlen akadálya van: a miniszterelnök úr nem kíván olyan bizottságot létrehozni, amely a parlament házszabályi keretei között működik. Ezért tisztelettel javasoljuk, hogy vizsgálja felül álláspontját, és egy megfelelő közjogi funkcióval létrejövő bizottságban legyen tevékeny partner és résztvevő, mert úgy ítéljük meg, hogy csak a parlamenti egység helyreállításával lehet a magyar tárgyalódelegáció pozícióit erősíteni.
Mindannyiunk érdeke, hogy egységes álláspontot képviseljenek, és mindannyiunk érdeke, hogy az ilyen, parlamenthez méltatlan, napirend előtti felszólalások ne mérgezzék a tárgyalások légkörét, hanem a parlament keretei között - megfelelő felkészítés után - a tárgyalódelegáció kapjon parlamenti mandátumot, és ennek a bizottságnak a háttértámogatásával működjön.
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Kérjük és javasoljuk, gondolja végig még egyszer a Magyar Demokrata Fórum álláspontját, és legyenek partnerek abban, hogy egy olyan parlamenti bizottság jöjjön létre, ami megteremti a nemzeti konszenzust, mert különben ez az út, amit önök követnek, zsákutca; ezért tisztelettel javasoljuk, hogy a megoldás keresésében - és ne a politikai konfliktusok élezésében - legyenek partnerek!
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me