DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Nehogy az a vád érjen, hogy a kormány részéről nem kíván senki sem reagálni... - természetesen nem mindenre, amit itt elmondott, mert azt gondolom, arra teljesen lehetetlenség, és nem szeretnék már több hasonló hozzászólást idézni az ön korábbi hozzászólásai kapcsán. De többször napirend előtt és most hosszabban az ön napirend előtti hozzászólásában szóba került a zalaegerszegi szívsebészet ügye, Papp professzor nyilatkozatának a kérdése.
A magam részéről rendkívül sajnálatosnak tartom azt, hogy a szívműtétek elvégezhetősége, finanszírozása ügyében egyfajta pánikkeltés zajlik, a betegek körében félelemkeltés, és egy ilyen félrevezető nyilatkozat jelenhetett meg. Önöket arról szeretném, tisztelt képviselőtársaim, tájékoztatni, hogy Papp Lajos professzort senki nem fosztotta meg a szívműtétektől sem Zalaegerszegen, sem Pécsett. Tény azonban, hogy Papp professzor a korábbi munkahelyein is összeférhetetlenséget tanúsított, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Érsebészeti Klinikáján (Dr. Torgyán József: Jaj!), a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen, és az ország kardiológusai és szívsebészei fenntartásokkal fogadják a megnyilvánulásait.
Tény, hogy az elmúlt években a kormány és a parlament is rendkívüli erőfeszítéseket tett a zalai és a pécsi szívsebészet fejlesztése érdekében. Talán még emlékeznek, hányszor és hány millió és hány százmillió forintot szavazott meg külön a parlament ezen a területen. Tény, hogy életmentő műtét nem maradhatott el és nem is maradt el, és nem is fog elmaradni sem Zalaegerszegen, sem máshol, de az minden felelős orvosvezetőtől elvárható, hogy számot vessen a gazdaság teljesítőképességével, és ne ígérjen felelőtlenül.
Tény az is, hogy a tárca többször kezdeményezte a műtéti számok átcsoportosítását, hiszen az a helyzet, hogy más szívsebészeti centrumokban a tervezett teljesítményt nem érték el, és mód és lehetőség lenne arra, hogy az ország többi centrumának együttműködésével még a tervezett műtéteket is elvégezzék Zalaegerszegen.
Mindezek tükrében persze felmerül a kérdés, hogy végül is kinek az érdekében folyik a pánikkeltés, tisztelt képviselőtársaim.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Torgyán József: Kettő perc harminc másodperc volt! - Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Kevesled?)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me