DR. MEDGYESSY PÉTER

Full text search

DR. MEDGYESSY PÉTER
DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Prózaibb dolgokról kell szóljak. Szeretném emlékeztetni önöket, hogy ez a kormány arra volt ítélve az elmúlt három évben, hogy kellemetlen dolgokat mondjon túlelosztásról, egyensúlyi zavarokról, reformokról. (Zaj.)
Ez a kormány nemcsak beszélt, tett is a javulás érdekében. Természete és vágyai ellenére pénzügyi megszorításokat kellett tegyen, belátva, hogy ez szolgálja az ország érdekeit. Át kellett alakítsa a termelés és az értékesítés szerkezetét, ami nagyon sokakat érintett. Át kellett formálja a nyugdíjrendszert, az oktatási rendszer finanszírozását, a költségvetési intézmények körében nagyobb pénzügyi fegyelmet kellett bevezessen. Végig kellett vigyen egy privatizációt.
Mindezek csak óriási áldozatok árán voltak lehetségesek. Úgy vélem, eléggé érthető ezek után, hogy az eredményekről is szólni akarunk, hiszen azt elvárják az emberek. Joggal akarják tudni, megérte-e a sok nehéz hónap. Lehet-e siker? Ez tehát egy kötelezettségteljesítés. Ahogyan kötelezettségünk volt elmondani a rosszat, úgy jogunk van elmondani a jót is.
Hölgyeim és Uraim! Ismert a közvélemény előtt: ez évben nő a termelés és a nemzeti jövedelem, fenntartottuk, sőt, javítottuk a gazdaság egyensúlyát, nemzetközi versenyképességünk, a termelékenység, a hatékonyság és nemzetközi megítélésünk javult.
(16.20)
Ezt tükrözi a világ egyik legtekintélyesebb pénzügyi lapja, a Wall Street Journal egyik kiadványának értékelése, amely szerint huszonöt országból tíz szempont alapján Magyarország a tavalyi ötödik helyről idén az első helyre lépett előre, nyomában Lengyelországgal, Szlovéniával, majd a korábbi listavezető Csehországgal. Ezt az értékítéletet más neves szakértők is osztják.
Hölgyeim és Uraim! Miközben elmondjuk az eredményeket, a kormány pontosan tudja: még nem mindenki érzi azokat. Tudjuk, hogy sok magyar családnak nehéz a helyzete. Mindenkit bosszant, ha ebben az időszakban, karácsony előtt hirtelen nőnek a tojásárak. Rossz a mezőgazdaság termelésének nagy ingadozása. Ha kevés gabona van, baj, ha túl sok, az is gondot okoz. Ezért vállalkozott a kormány arra, hogy 50 milliárdos hitelkeretet biztosít a mezőgazdaság fejlesztésére, vállalkozott arra, hogy kedvezményes fejlesztési lehetőségekkel segíti azt, hogy kiegyensúlyozottabb legyen a termelés, és azt gondolom, emellett szükséges és nélkülözhetetlen, hogy azok az intézmények, amelyeket a társadalom hozott létre - például a terméktanácsok -, működjenek és kiegyensúlyozzák ezeket az ingadozásokat.
Nem jó, ha a közüzemi díjaknál az önkormányzatok nem tudnak érvényt szerezni a kormány antiinflációs törekvéseinek. Ezért kérem, ahol még lehet, erősödjön a közvélemény kontrollja.
A kormány a maga részéről mindent megtesz, hogy a körülmények ne nyomják a termelőket a díjak és az árak emelésére. Ezért vigyázunk továbbra is a pénzügyi egyensúlyra, ezért szüntettük meg a vámpótlékot és csökkentjük a vámokat; nem kerül sor ártámogatás-csökkentő intézkedésekre, amelyek inflációt okozhatnának; a kormány hatáskörébe tartozó hatósági áremelések mértéke az inflációs rátával egyező vagy ahhoz közel álló lesz; és nemrég csökkentettük a forint leértékelésének ütemét is.
Befejezésképpen arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kormány reálisan ítéli meg a helyzetet, azt gondolom; és még akkor is, ha a sikereket nem szabad túlértékelni, az látszik, hogy a siker lehetősége már a kezünkben van.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me