DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Országgyűlés! Az 1994. évi választások óta nem éreztem úgy, hogy indokolt aggódni jogállamiságunkért, mint most. (Zaj.) Jogállamiságunk ismételten került veszélybe, nem utolsósorban amiatt, ahogy a kormány a maga döntéseit és határozatait hozta és érvényesítette.
Alkalmam volt 1995. október 17-én, majd 1996. április 16-án szóvá tenni, milyen problematikus szabályok szerint születnek meg a kormánydöntések, és milyen módon érvényesülnek azok. Akkor a válaszok mindig igyekeztek megnyugtatóan szólni arról, hogy a kormány az ügyrendjének megfelelően jár el, hogy a kormánydöntések többségi szavazással születnek, írásban rögzítődnek, megőrzésre kerülnek és így tovább.
A napjainkban, a most tapasztaltak azt mutatják, hogy a kormányzatunk a jogállamiság formalitásaival sem törődik. Különben nem történhetett volna meg az, hogy az érdekeltek, miniszterelnök és belügyminiszter - koalíciós miniszterelnök-helyettes - és a kormány tagjai egymásnak ellentmondó módon foglalnak állást nem egyes politikai kérdésekben, hanem olyanokban, hogy a jogállamiság alapkérdését jelentő mozzanatokkal kapcsolatban született-e, és ha igen, milyen feltételek között kormánydöntés, mit tartalmaz az, mi történt a végrehajtása kapcsán és így tovább. Én úgy gondolom, hogy ezek a mozzanatok lehet, hogy egyesek figyelmét nem keltik fel; de ha nem keltik fel, az csak annak a jelét mutatja, hogy egyesek már teljesen elközömbösödtek a demokrácia alapkövetelményei tekintetében.
Milyen testület hozta meg azt a bizonyos Nemcsók kormánybiztos úrnak adott utasítást? Egyáltalán nem világos: mit tartalmaz ez az utasítás? Kormánydöntés? Hirtelen beúszik egy szűkebb kabinetnek a képe. Mennyiben van ez összhangban a kormány ügyrendjével? (Juhász Ferenc: Teljesen!)
Ezek a kérdések már fel sem merülnek; a miniszterelnök úr olyan, mint egy hajóskapitány, aki vagy elvesztette az iránytűt, vagy nem tudja leolvasni, hogy mi van az iránytűn.
Jogállamiságunk alapkérdése, hogy egy kormánydöntés milyen feltételek között születik meg: mit tudunk erről? A kormány ügyrendje ismeri a kormányülést, elmondja részletesen - az ügyrend 58-74. §-áig - ennek összes kritériumait: teljesen világos, hogy a mostani nem ennek megfelelően született. Ismer azután rendkívüli, sürgős esetben összehívott, speciális kormányülést; nem tudom, hogy ez, ami lezajlott, amiről szó van, az volt-e. De ha az volt, akkor nem felel meg a kormány ügyrendje 71. §-ának. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.)
És nem felel meg annak, hogy a döntést mindenképpen írásba kell foglalni, írásban kell közölni, és nemcsak emiatt, hanem más törvényeink (Az elnök a csengő újbóli megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) szerint is írásban meg kell őrizni. Minden jel arra mutat, hogy ezzel a formasággal (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.) ...sem törődnek immár.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me