DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Rendkívül szomorúan hallgattam a miniszterelnök urat, mert akárhányszor felszólal e Házban, mindig másként értékeli ugyanazt a helyzetet; hiszen hallhattuk már e Házban egyszer a sikertörténetet a hágai ítéletről, most hallhattuk, hogy nem siker. Már akkor figyelmeztettük a miniszterelnök urat, hogy még egy ilyen pirruszi győzelem - mint amit ő szokott elérni -, és vége lesz az országnak. (Derültség a kormánypártok soraiban.)
De nemcsak arról van szó, hogy teljesen félreérti a helyzetet a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, hanem arról is, hogy föláll e Házban, elkezd magyarázkodni, utólag a bizonyítványát próbálja a Házzal valamiképpen elfogadtatni. Pedig a Ház olyan szekundát ad önnek, miniszterelnök úr, amelyben aláhúzva fog szerepelni, hogy ön még osztályismétlésre sem bocsátható! (Dr. Szabó Zoltán: Na, próbáljuk ki, ad-e!)
Nemcsak Nemcsók János véleménye áll az ön véleményével szemben, hanem az ön mellett ülő koalíciós miniszterelnök-helyettesének, Kuncze Gábor miniszter úrnak a véleménye is. És miután olyannyira eltérő módon magyarázták önök ugyanazt a bizonyítványt - amelyre én csak azt tudom mondani változatlanul, hogy az nem bizonyítvány, hanem egy bukás tanúsítványa -, hogy talán jobban tette volna miniszterelnök úr, ha nem Kuncze Gábor mellől mondja el mindezt, amit elmondott (Taps a Független Kisgazdapárt ellenzék padsoraiban.), hanem kimegy a szónoki emelvényre.
De ha ön valóban demokratikusan akart volna eljárni (Dr. Szabó Zoltán: Majd tőled tanulunk demokráciát!), akkor önnek - mielőtt a két Nagymaros felépítésére megtették volna az indítványukat - talán illett volna azokat a frakcióvezetőket megkérdezni, akiket ön szeptemberben már egy alkalommal megkérdezett. Mert ha a Kisgazdapárttól megkérdezi, mit szólunk ahhoz, hogy ön egy Nagymaros helyett két Nagymarost kíván felépíttetni, akkor lebeszéltük volna erről, miniszterelnök úr. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.) Felhívtuk volna az ön figyelmét arra, hogy például a mi Papp Jánosunk (Közbeszólások: Lajos!) a mai napon elkezdte az éhségsztrájkját azért (Zaj.), hogy a szívműtétekre várók számára kiharcolja az alapvető emberi jogokat.
És én úgy gondolom, igen tisztelt miniszterelnök úr, amikor ebben az országban az egyik oldalról két kézzel szórják a pénzt, hiszen elég, ha arra hivatkozom (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Sok is!), hogy a miniszterelnök úr az előbb ismerte be, hogy 363 milliárd forintjába került az országnak eddig Bős-Nagymaros; de kérdezem én, miért különbizottsággal kellett ezt önnek felderíttetnie, és miért utasíttatta el a kormánytöbbséggel azt az indítványomat, hogy parlamenti vizsgálóbizottság állapítsa meg, hogy konkrétan mikor, mennyi kára keletkezett az országnak ebből az ügyletből, és konkrétan kik a felelősök. Mert nem elég itt a milliárdokat említeni, hanem ahhoz felelősöket is meg kell nevezni! Márpedig 1977-ben - ne vegye rossz néven! - nem a Kisgazdapárt, nem az MDF, de nem is a Fidesz, nem is az MDNP, nem is a KDNP volt kormányon, hanem önök voltak kormányon. Igaz, akkor önöket nem MSZP-nek hívták, hanem MSZMP-nek (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.), de a magyar nép nagyon jól tudja, hogy a farkas hiába ölt magára báránybőrt, attól még farkas marad, miniszterelnök úr. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)
És én úgy gondolom, amit önök ebben az országban tettek, az nemzetrombolás, és ön hiába hivatkozik arra, hogy önök az országot gazdaságilag rendbe tették. Ötvenezer hajléktalan várja rettegve a telet, és sok százezer magyar lakos retteg amiatt, hogy mikor fogják kilakoltatni a lakásából - és akkor olyan konstrukciókat keletkeztetnek, hogy egy kisebbségnek adnak lakásonként 1,5 milliót, a többség pedig marad a reménytelenségben! (Zaj.) A magyaroknak ebben az országban nem jutnak azok a lehetőségek, amelyeket biztosítani kellett volna... (Zaj.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me