DR. VARGA ISTVÁN

Full text search

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Aki a napokban hallotta nyilatkozni a kisebbik kormánypárt elnökét, frakcióvezetőjét és közlekedési miniszterét, joggal gondolhatja, hogy nagy baj van a Szabad Demokraták Szövetségénél. Itt elsősorban a Dunán újból létesítendő kétgátas megoldással kapcsolatos, egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozatokra utalok. (Vancsik Zoltán: Nem tudsz olvasni?) A legnagyobb gondban azonban Kuncze Gábor belügyminiszter úr van, akinek maradéktalanul eleget kellene tennie a rohamosan (Dr. Toller László: Rohamosan?) romló közbiztonság megszilárdításának és a törvényesség védelmének. Ez azonban számtalanszor ütközik szabadelvű párttársainak sajátságos elvárásaival.
E meghasonlott állapotot szemléletesen példázza a székesfehérvári Rádió utcai eset. A belügyminiszter úr ahelyett, hogy a 147/1994-es kormányrendeletben meghatározott feladatát és hatáskörét teljesítené, tehát hogy megállítaná a sorozatos robbantásos merényleteket, gátat szabna a rohamosan terjedő bűnözésnek, megerősítené a rendőrség személyi állományát, megakadályozná az önkormányzatok vagyonvesztését és anyagi ellehetetlenülését, az elmúlt hónapokban - szűk pártpolitikai érdektől vezetve - többször pótcselekvésre ragadtatta magát.
A választópolgárok előtt is világos és egyértelmű, hogy a székesfehérvári polgármester és az önkormányzat törvényesen járt el akkor, amikor a jogcím nélküli, rosszhiszemű lakáshasználók kilakoltatásáról intézkedett. Egyben humánusan is cselekedett a város polgármestere, amikor ilyen helyzetben fedélhez kívánta juttatni szerencsétlen sorsú honfitársainkat.
Megdöbbentő és elfogadhatatlan, hogy a belügyminiszter - hatáskörét túllépve - nemhogy beleszólt az önkormányzat intézkedésébe, s ezzel akarva-akaratlanul megkérdőjelezte a független bíróság döntését, hanem ellentétet is szított a város polgárai között. Kuncze Gábor, belügyminiszteri kötelezettségét elfelejtve, kicsinyes pártérdek szolgálatába állt, különös tekintettel arra, hogy Horváth Aladár szabaddemokrata képviselő, Konrád György és Vitányi Iván is fogadatlan prókátorként beavatkoztak a Rádió utcaiak életébe.
(17.00)
Ez utóbbit egyébként az érintettek is megerősítették akkor, amikor felismerték, hogy ettől sorsuk nem fordul jobbra, hanem csak eszközzé váltak. A belügyminiszter úrnak ez a lépése hasonló, mint a sátoraljaújhelyi, a dabas-sári iskolával kapcsolatos megnyilatkozása és a parlament előtti tüntetés brutális leverése. (Zaj a kormánypártok padsoraiban.)
A Rádió utcai történések - meggyőződésem - a cigányságnak ártottak a legtöbbet, és indokolatlan feszültséget gerjesztettek a társadalomban. Joggal kérdezték például a 30 millió forinttal kapcsolatosan a kunszentmártoni károsultak, hogy ilyen természeti katasztrófa esetén miért csak 5 ezer forintot kaptak személyenként. És természetesen a lakásra várók ezrei is joggal felvetik a kérdést, ők mikor jutnak emberhez méltó otthonhoz.
Tisztelt Országgyűlés! A feledékenyek kedvéért - a mai napon ennek különösen reneszánsza van - idézek a kormány választási programjából: "Biztonságot adunk a polgároknak, megalapozzuk a családok boldogulását, és megteremtjük Magyarország felzárkózásának esélyeit a fejlett államokhoz.". Ehelyett 1995-ben és '96-ban a reálbérek 20 százalékkal zuhantak, a családi támogatások GDP-hez viszonyított aránya '93-ban a 4,1 százalékról '96-ban 2,2 százalékra, csaknem a felére zuhant. Ma már a gyermekek több mint egyharmada él a létminimum alatt, és óvatos becslések szerint ma Magyarországon mintegy 150 ezer gyerek éhezik.
A Magyar Köztársaság alkotmánya szerint: "A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz, öregség, betegség, rokkantság, özvegység és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak.". Ugyancsak az alkotmány rögzíti, hogy a Magyar Köztársaság a rászorulókról kiterjedt szociális intézkedésekkel gondoskodik.
Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Fórum meggyőződése, hogy az alkotmányban írtakat a kormánynak kell betartani, és a mindenkori kormány feladata, hogy mindenki ebben az országban betartsa a törvényeket, és származásától függetlenül emberhez méltóan éljen.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me