HORN GYULA

Full text search

HORN GYULA
HORN GYULA miniszterelnök: Tisztelt Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Csak azt nézem, hogy Pokorni Zoltán képviselőtársam itt van-e... (Pokorni Zoltán belép az ülésterembe. - Zaj, közbeszólások: Jön már!) Jön? Megkönnyebbültem. (Derültség a kormánypártok soraiban.)
Nos, jómagam szeptember 29-én, tehát két hónappal ezelőtt számoltam itt be az Országgyűlésnek arról, hogyan értékeljük a hágai döntést, mit kívánunk tenni, és milyen eredménye volt a szeptember 26-ai hatpárti megbeszélésnek.
Én már hozzászoktam ahhoz, hogy egyesek csúsztattak és csúsztatnak, de azért Torgyán képviselő úrnak az emlékezetébe idézném - itt van a jegyzőkönyvben (Zaj. - Puch László: Nem zavarja!) - az akkor elmondottakat, hogy én a kormány nevében ezúton is kijelentem, hogy tudomásul vesszük a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletét.
(16.10)
Készek vagyunk az ítéletben foglaltak szerint a szlovák kormánnyal megkezdeni a tárgyalásokat; és sorra vettük, pontokba, hogy mit jelent a Magyar Köztársaság számára az ítélet. Ez hangzott el, és nem a hágai ítélet dicsőítése vagy dicsérete. Azt hiszem, jó lenne, ha elolvasná képviselő úr; mielőtt hivatkozik valamire, olvassa el az anyagot! (Dr. Szabó Zoltán: Nem tud!) Csak azért zavar, mert ha egyetlenegyszer fordulna elő, nem zavarna, de nem erről van szó, hanem hovatovább ez már gyakorlat egyes képviselőtársaim részéről.
De ennél fontosabb: mi megállapodtunk, ott, a szeptember 26-ai hatpárti megbeszélésen. Megállapodtunk abban, hogy nem fogjuk politikai szempontból kezelni az ügyet, hanem kizárólag az ország érdekét nézzük, szakmai megoldásokat keresünk. Ez meg lett erősítve szeptember 29-én valamennyi ellenzéki párt részéről. Egy órán belül Pokorni Zoltán képviselőtársam már külön napirendi pont keretében elkezdett - hogy úgy mondjam - meglehetősen durva stílusban foglalkozni az üggyel - a megállapodásunk ellenére.
Azért tartom ezt furcsának, de ugyanakkor nem ismeretlennek vagy rendhagyónak, hiszen a Fidesz volt az 1992 márciusában, amely ellene szavazott a '77-es szerződés felmondásának - itt, ebben az Országgyűlésben. És azt követően éppen a Fidesz, Illés Zoltán és a többiek, akik végig amellett ágáltak, hogy Hága fogja megváltani az országot a bősi ügyben, és aki nem ehhez tartja magát, azt mondották - sokszor még színházakban meg másutt rendezett fórumokon -, hogy azok a haza árulói. Ilyeneket mondtak! - következetlenül és mindig az adott vagy a pillanatnyi politikai érdekeiket szem előtt tartva. Sajnos ez jellemző az elmúlt két hónapra is... (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Ez a Fidesz!), annak ellenére, hogy megállapodtunk.
Képviselő Úr! Ön is ott ült a hatpárti megbeszélésen! Egy valaki vetette fel, hogy az ad hoc bizottság a Házszabály szerint dolgozzon: Demeter Ervin. Ő következetesen ki is tartott mellette, hogy a Házszabály szerint működjön. Ott mindenki más nem értett ezzel egyet, a Fidesz képviselői sem. (Pokorni Zoltán: Ez nem így van!) És azt mondtam, hogy ha a Házszabály szerint működik, az roppant megnehezíti és lehetetlenné teszi a munkánkat. (Pokorni Zoltán távozik az ülésteremből. - Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Hová mész? Mi van?) Mi van? (Németh Zsolt közbeszólására:) Németh képviselő úr, elmondjam, hogy mit mondott ön itt '96-ban vagy '97-ben? (Németh Zsolt: Halljuk!) Hagyjuk azt, hogy ki mit mondott! Itt vannak a gyűjtemények a megnyilatkozásokról. (Mutatja.) Semmi értelme! És én azért aggódom a bősi ügyben, mert sajnos ugyanilyen parlamenti és sajtópolémia folyik, ami végül is ellehetetlenítheti az ügyet.
Önök azt mondják, hogy nem tudják; nincs felhatalmazása a delegációnak. Honnan veszik ezt? Írásos felhatalmazása van, pontokba szedve, hogy mire kell törekednie a delegációnak, mit kell megvalósítania. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Lássuk!) Pontosan meg van fogalmazva. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Hol van?) Teljes egyhangúsággal hozták meg, vállaltuk... (Zaj. - Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Nem igaz! Lássuk, hol van!) Ha megunták uraim, akkor...

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me