VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A nyugati demokráciákban parlamenti ülések előtt, napirend előtt miniszterelnökök vagy miniszterek is akkor kérnek általában szót, ha valamilyen rendkívüli helyzet, katasztrófahelyzet vagy természeti csapás történt az országban. Meg kell szoknunk, hogy itt a jövő évi választások előtt a miniszterelnök úr - és úgy látszik, most már a pénzügyminiszter úr is - egyre többször fog ilyen ügyekben szót kérni.
Annak mindenképpen örülünk, hogy nem olyan helyzet van, ami katasztrófahelyzet vagy valami hozzá hasonló lenne, hanem a miniszter úr itt olyan ügyekről számolt be, amelyek kétségkívül a gazdaság némi pozitív elmozdulását jelzik.
Azonban azt hiszem, mindenképpen objektívebb lett volna a kép, ha a miniszter úr beszámol arról is, ami még nem ad ennyire okot az örvendezésre; ha beszámol, mondjuk, arról, amit a hét végén a képviselőknek is kiosztott KSH-anyag is tartalmaz, hogy bizony az ország számára nagyon fontos mezőgazdasági kérdések, például az élelmiszeripar helyzete egyáltalán nem javult ebben az esztendőben, sőt az élelmiszeripar az elmúlt esztendőhöz képest jelentős mértékben visszaesett a harmadik negyedévben is.
Azt hiszem, hogy a kis- és középvállalkozások helyzete sem javult olyan mértékben, hogy ez optimista szcenárióra adna lehetőséget. A miniszter úr bizonyára nagyon jól tudja, hogy ebben az évben ment tönkre, jelentett csődöt a legtöbb kis- és középvállalkozás az elmúlt három év során.
Mi tehát azt gondoljuk, helyes az, ha a kormány beszámol pozitív előrelépésekről is, de objektívebb és hitelesebb a kép akkor, ha a miniszter úr tájékoztat bennünket arról is, hogy a tojás árának az emelkedése vagy a kenyér árának jelentős jövő évi emelkedése mögött milyen piaci tényezők húzódnak meg. Az pedig, hogy most a kormány itt újra beavatkozik, és erre az elmúlt három évben nem volt példa, ugyancsak azt jelzi számunkra, hogy a jövő év rendkívül fontos a kormányzat számára, és nagyon sok ilyen gazdasági lépés sajnos nem piaci dolog (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hanem inkább kormányzati, gazdaságpolitikai és választási szándékok ösztönöznek.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me