DR. KUTRUCZ KATALIN

Full text search

DR. KUTRUCZ KATALIN
DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem vagyok a magyarázkodásra felhívottak között, úgyhogy nem ezért kértem szót, hanem még előtte. Azzal tökéletesen egyetértek, amit Hack Péter képviselőtársam arról mondott, hogy a magyar jogban nincsen vádalku, és hogy ez az eljárási törvény sem fogja bevezetni. Az is kétségtelen tény, hogy ehhez a bizonyos vádalku-I-nek nevezettnek az égvilágon semmi köze nincsen. A lemondás a tárgyalásról már egy ilyen kicsit hasonló valami, és ezzel kapcsolatban kértem szót.
Az a helyzet, tisztelt képviselőtársam, hogy én azért jogalkotóként ennyire nem bíznék a jogalkalmazókban, mint amennyire ez a tervezet teszi. Arra szeretnék tisztelettel kérni mindenkit, a képviselőket is, a kormány képviselőjét is: fontoljuk meg, hogy mennyiben lehet itt szűkíteni, mert a 2-8. tételben, tisztelt képviselőtársaim - tényleg mondom, nézzék meg a Btk.-t -, a komplett szervezett bűnözés benne van tokkal-vonóval úgy, ahogy van. Nem tiltja meg halmazat esetén a törvény ennek a lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy 5-6 nagyon súlyos, vagyon elleni gazdasági bűncselekmény is beleférhet. Ne tessenek elfelejteni azt sem: itt nem azon bűncselekmény büntetési tételéről van szó, amit a gyanúsított ténylegesen elkövetett, hanem arról, amit beismert. Ez az adott esetben óriási különbség lehet.
Úgy gondolom tehát változatlanul, hogy ezt a fejezetet még egyszer alaposan végig kell gondolni. De egyébként arról az oldalról is - ennek a részletes kifejtésére talán majd tavasszal lesz idő -, hogy a bírónak viszont egy kicsit nagyobb lehetőséget adni, mint amennyit ez a tervezet ad, mert amennyire egyik oldalról bőkezű ez a javaslat, a másik oldalról, ezen a területen szűkmarkú. Tehát biztos, hogy itt változtatni kell.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me